Obrazy z Rus přehled

Obrazy z Rus https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342862/mid_obrazy-z-rus-yFB-342862.jpg 4 41 41

Cestopis, který je též první českou objektivní studií o tom, jak se v té době žilo v Rusku. Havlíček, zde chválí hlavně vztah k náboženství, ale "proti srsti" mu byl ruský vztah k alkoholu a také kontrast v sociální otázce obyvatelstva - bojaři kontra obyčejný lid.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obrazy z Rus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Jindra838
07.04.2023 2 z 5

Podobné knihy jsou víc zprávou o svých autorech než o předmětu popisu. V daném případě je to ovšem zpráva nelichotivá.

Náš Karel Havlíček se z maloměstských českých poměrů dostal do Moskvy a zjevně mnohému nerozuměl. Maločeský nacionalista má problémy pochopit, jak funguje mnohonárodnostní a mnohonáboženská říše, jak důležití pro ni byli přistěhovalci z Německa, Dánska, Francie, Gruzie atd. Všechno, co může, hodnotí z pozice jakéhosi česko-německého soupeření, co se z té pozice hodnotit nedá, mu uniká. O židech nám radši nic nepoví, "aby se zlosti vyhnul". Jako polehčující okolnost mu počítejme, že v tehdejší Praze o poměrech v ruské říši nevěděl nikdo téměř nic.

Kde však autor vykresluje nějaký ten obraz ze života a nepokouší se o širší výklady, tam ukazuje svůj pozorovací talent. Mne zaujal zejména popis univerzitní zkoušky z češtiny (byla organizovaná úplně po vojenském způsobu) a popis bohoslužeb (kvůli kontrastu s pozdějším pověstným Havlíčkovým antiklerikalismem).

Pověstné Havlíčkovo rozčarování z ruského nevolnictví a z ruské slavjanofilské komunity v této knize čtenář nenalezne. Ty se nachází v Havlíčkových dopisech, které jsou mnohem osobnější než Obrazy z Rus.

Carské Rusko z toho nestudujte, a o českém národním obrození si taky radši dělejte obrázek jinde.

zaz
10.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Jak se žilo kdysi, žije se i dnes, nejednomu bez penze. Chudneme a příští senioři... Asi je troufalé zamýšlet se nad státním rozpočtem. Založit státní penzijní fond, oddělený aby peníze se množily pro důchody a začít hned např. i sta miliardy nedávat na zbrojení, ale pro zajištění důstojného stáří, každý by dostával minimální plat a na nad standart by čerpal z majetku, který si stihl vytvořit.


kate9326
10.07.2022 5 z 5

Opravdu překvapí, že to bylo dost vizionářské dílo...:-)
určitě je fajn si přečíst i ted.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obrazy z Rus v seznamech

v Přečtených54x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

prvotina Rusko kultura a společnost

Autorovy další knížky

Karel Havlíček Borovský
česká, 1821 - 1856
2006  77%Král Lávra
1948  80%Křest svatého Vladimíra
1948  73%Tyrolské elegie
2004  84%Epigramy
2008  70%Obrazy z Rus