Obsluhoval jsem anglického krále přehled

Obsluhoval jsem anglického krále
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159019/bmid_obsluhoval-jsem-anglickeho-krale-gO7-159019.jpg 4 1767 1767

Začínající číšník Jan Dítě má komplexy kvůli výšce, začíná u prodeje párků, pak se ale dostane do hotelu Zlatá Praha, později do Tichoty, kde se schází v noci významní lidé s milenkami. Nakonec pracuje v hotelu Paříž, kde je mu vzorem vrchní Skřivánek, který zná obdivuhodně psychologii a sociologii hostů – říkal, že obsluhoval anglického krále (vrchol gastronomie, nebylo potřeba říkat nic víc). Janovi se poštěstí a jako záskok mohl obsluhovat habešského císaře. Později si vzal nacistku (která vzala Židům, kteří byli odvezeni do koncentračních táborů, známky za mnoho milionů). Měli spolu postiženého syna, jeho manželka Líza však při bombardování zemřela, syna odvezli do domova pro postižené děti (trpěl úchylkou, neustále zatloukal hřebíky do podlahy). Před únorem 1948 si koupil hotel, zval tam milionáře (sám měl dost majetku), ale ti jím pohrdali, protože nebyl jedním z nich (nenarodil se jako milionář, byl pro ně nula). Po únoru mu sebrali hotel a milionáři byli sváženi do komunistických sběrných táborů. On tam však odešel dobrovolně, protože chtěl být ve vyšší společnosti za každou cenu, v dobrém i ve zlém. Nakonec se z něj stane cestář na šumavské samotě, v místech, kam sotva někdo jezdil. Celý život se snažil přizpůsobit, dostat se do vyšší společnosti, proto i za okupace podlézal Němcům. Ale nikdy se mu to nepodařilo. Pochopí tak, že je zbytečné přizpůsobovat se světu. V závěru se smíří se svým životem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obsluhoval jsem anglického krále. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (213)

uzivatel6305
05.05.2024 5 z 5

Nádhera, pohlazení, moudrost, legrace, smutek, originalita. Úžasný jazyk pana Hrabala.

Teď jsem doposlouchala audioknihu v podání geniálního pana Ladislava Mrkvičky a jsem stejně nadšená jako kdysi, když jsem četla poprvé. Příběh mi teď snad ještě víc mluví z duše a naprosto chápu pocity vypravěče v posledních kapitolách.

Popis “malého českého člověka se Hrabalovi povedl snad stejně dobře, jako by to psal Karel Čapek. Proplouvání v jakékoliv době, chytráctví, využívání lidí a situací, lidská hloupost a lidská zloba, a ty roztodivné charaktery s jejich výstřednostmi, prostě pecka. A nakonec ještě přátelství zvířat, samota a s ní spojený klid a ponaučení.

Prostě krása, vřele doporučuji.

klaraj093
09.03.2024 3 z 5

Kniha byla rozhodně obsáhlejší než film, který jsem viděla předtím. Nevím jestli to byl jenom můj pocit, ale přišlo mi to docela zdlouhavé. V tomto případě se mi asi filmová verze líbí více. Nicméně kniha je to pěkná.


Durancie
06.03.2024 2 z 5

Kolaborantský skrček celý život touží mít vlastní hotel, nakonec má hostinec v horách a sbírku zrcadel.
Stejně jako předchozí Postřižiny, ani Anglický král mě nijak neoslovil. A opět z typicky hrabalovských důvodů. Nesympatická hlavní postava, opakující se pasáže a celkově rozvleklý děj.
Četla jsem v rámci ČV (držitel ceny Jaroslava Seiferta) a víckrát se k ní vracet nebudu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Nové eknihy zdarma ke stažení (červen)

29.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obsluhoval jsem anglického krále v seznamech

v Právě čtených34x
v Přečtených3 197x
ve Čtenářské výzvě261x
v Doporučených131x
v Knihotéce507x
v Chystám se číst314x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech20x