Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku přehled

Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77761/bmid_obycejni-muzi-101-zalozni-policejni-xmL-77761.jpg 4 50 50

Činnost jednoho z praporů německé pořádkové policie a jeho podíl na genocidě polských Židů za 2. světové války. Historie nasazení německých pořádkových policistů v záloze, kteří se podíleli na na deportacích a hromadném vyvražďování Židů na území Generálního gouvernementu. Dokumenty a svědecké výpovědi o jednotlivých likvidačních operacích. Otřesná fakta! Základem studie jsou výslechové protokoly dvou set příslušníků praporu, kteří byli v souvislosti s uvedenými skutky vyšetřováni na počátku 60. let. Z faktografického historického materiálu vychází autor při obecnějších uvahách na téma - historické kořeny antisemitismu a zejména okolnosti a motivy nelidského chování zdánlivě obyčejných lidí, ze kterých se stali nemilosrdní kati.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo

Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland, 1992

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku. Přihlašte se a napište ho.

Vendes
06.10.2024 5 z 5

Závažná kniha o hrozné části evropské historie. K jejímu přečtení jsem se dlouho dopracovávala. Jak málo stačí, aby se z běžných tátů od rodin stali masoví vrazi. Přibližně ve stejné době vznikly dvě knihy se stejnym tématem - Obyčejní muži od Browninga a Hitlerovi ochotní katani od Goldhagena. Browning, na rozdíl od Goldhagena, který pracoval se stejnými prameny, ale nechal promlouvat jen ty, které se mu hodily do jeho obrazu, nehodnotí, nevyslovuje soudy, že "to" v Němcích prostě bylo, ta nenávist, agrese, chuť zabíjet, lhostejnost. Myslím, že tohle je skryto skoro v každém z nás a za určitých podmínek se může probudit. Browning se mimo jiné zaměřuje na ty podmínky - oficiální rétorika, odlidštění obětí, neztratit tvář před kamarády, zvyšující se odolnost vůči násilí a konečně válka sama.
"Každá válka - a zvláště rasová válka - vede k růstu brutality, která nachází výraz ve zvěrstvech. Tento rys se táhne jako červená nit od Brombergu a Babiho Jaru přes Novou Guineu a Manilu až k My Lai." (Obyčejní muži, s. 135)
"Prakticky v každém společenském kolektivu vyvíjí skupina, kam jedinec patří, silný tlak na chování a stanoví morální normy. Když se za takovýchto podmínek mohli z příslušníků 101. záložního policejního praporu stát vrazi, u jaké skupiny lidí lze něco podobného vyloučit?" (Obyčejní muži, s. 160)
Browning velmi dobře zvládá historikovo řemeslo, kdy si dokáže udržet odstup, nadhled a dívat se na události z různých úhlů.

Jochen77
13.12.2022 4 z 5

Dobré, skutečné dobré. Jak se z hamburských krautů stali řezníci východního jidiš. Včera obuvník, dnes masový vrah. Včera hojdal děcko na kolenou, dnes posílá olovo do týlu dětí, kteří se boří koleny do polské ornice. A 99 % těchto dobráků se po válce nic nestalo. Ano, dnes tolik populární dějiny mentalit...dle mého dějiny přetvoření člověka ve zvíře...

Lothar.777
27.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha pojednává o jednotce složené z "obyčejných mužů", chlapi zhruba kolem čtyřicítky s rodinama, kteří byli moc staří na službu ve Wehrmacht, někteří pamatovali Velkou válku, někteří byli policajti z povolání, někteří měli živnost...obyčejní chlapi. V Polsku byli postaveni před úkol provést hromadnou popravu, jen několik "s díky" odmítlo, většina zatnula zuby i když třeba v průběhu cukli a třeba pomáhali s organizační stránkou věci. Moc zajímavě popsaný vývoj jednotky, kdy "čistý" zůstal málokdo, většina se pohybovala v "šedé zóně" a část si časem popravy, vyklízení ghett i protipartyzánské akce oblíbila a užívala si je. Je zajímavé sledovat ten vývoj, kdy po první akci byli všichni dost v kopru a později se začali otrkávat, propadat alkoholu a podobně. Jeden důstojník si k jedné akci přizval i těhotnou snoubenku, to bylo celkem zajímavé. Zejména popis exekucí je celkem dost výživný, závěr knihy je věnován trochu psychologii, kdy se zmiňuje Stanford a podobné pokusy, další války a ve finále i My Lai. Autor polemizuje s dalším autorem a vysvětluje svůj názor na věc. Resumé zní: "Něco se číst dalo, něco byla hrozná nuda, něco bylo hodně zajímavé."

Kniha Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku v seznamech

Autorovy knížky

2002  87%Obyčejní muži: 101. záložní policejní prapor a "konečné řešení" v Polsku