Obyčejný muž přehled

Obyčejný muž
https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69512/bmid_obycejny-muz-n3V-69512.PNG 5 65 65

Hotel Rwanda. Svědectví o masakru zpodobněném ve filmu. V knize Obyčejný muž, která se stala předlohou slavného filmu Hotel Rwanda, Paul Rusesabagina vypráví svůj životní příběh. Popisuje dětství na malé farmě, život chlapce z kmenově smíšeného manželství v zemi neustále zmítané kmenovým a politickým násilím. Dozvídáme se o jeho pozoruhodné kariéře, která ho vynesla až na místo ředitele luxusního hotelu Mille Collines, kde se seznámil s řadou významných a vlivných lidí. Provází nás osudovými dny z jara roku 1994, kdy se díky své odvaze a výjimečným vyjednávacím schopnostem stal poslední záchranou pro stovky zoufalých mužů a žen prchajících před peklem běsnící genocidy. Velmi živě popisuje pocity bezmoci a vzteku z nečinnosti mezinárodního společenství, zoufalství, které ho zachvacovalo, když musel přihlížet, jak umírají jeho nejbližší. Po ukončení násilností nedokázal v zemi zůstat. Spolu se svou rodinou se přestěhoval do Belgie, kde si začal budovat nový život. Kniha Obyčejný muž je dramatická a navýsost dojemná, i když překvapivě střízlivě podaná zpověď prostého člověka, který se řízením osudu a svým pevným charakterem stal skutečným hrdinou naší doby.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Jota

An Ordinary Man: An Autobiography, 2005

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obyčejný muž. Přihlašte se a napište ho.

KatyM.
01.01.2022 5 z 5

Velmi silný příběh.

Pavlaj
21.06.2021 4 z 5

Nechci posuzovat, nakolik je Paul Rusesabagina opravdu hrdina nebo nakolik svou roli přehání (jak ho obviňuje generál Dallaire) nebo nakolik své postavení dokonce zneužíval (jak ho obviňují jiní). Nejcennější poučení vidím ve vylíčení těch pár měsíců, kdy se k masakru schylovalo. Nikdy mě nepřestane udivovat, jak rychle a ochotně se dají lidé zradikalizovat, jakou roli v tom dokáže sehrát jedno jediné médium (natožpak dnešní sociální sítě) a jak jsou ty techniky od doby Hitlera pořád stejné. Lidi se přesto nikdy nepoučí, nechají se vystrašit, zfanatizovat, a je úplně jedno, jestli je to ve Rwandě nebo Barmě nebo na Balkáně.

Katka2382
25.03.2021 5 z 5

Velmi silná a na čtení těžká kniha.
Je až neskutečné jak se lidi k sobě navzájem dokáží chovat a jak málo stačí aby se z nich stali zabijáci.
Obdivuji každého kdo si dokázal během genocidy zachovat lidskost a pomáhal svým bližním.

Kniha Obyčejný muž v seznamech

genocida Rwanda