Oceán na konci uličky přehled
Neil Gaiman
Svoje dětství si pamatuji živě… Věděl jsem strašlivé věci. Ale věděl jsem, že se rodiče nesmí dozvědět, že o nich vím. Vyděsilo by je to. Pro našeho vypravěče to všechno začalo před čtyřiceti lety, když byl sedmiletý chlapec. Tehdy ukradl podnájemník jeho rodičům auto a spáchal v něm sebevraždu, čímž probudil prastaré síly, které je lépe nechat na pokoji. Temné bytosti z míst za hranicemi reality se díky fatální chybě ocitly na svobodě, a když zlo proniklo až do chlapcovy rodiny, zjistil, že bude muset udělat všechno, co je v jeho silách, aby vůbec zůstal naživu. Jeho jedinou nadějí byly tři ženy, které žily na farmě na konci jejich uličky. Nejmladší z nich, Lettie, tvrdila, že jejich rybníček je oceán, přes který sem připluly za staré země. Její maminka říkala, že si to Lettie nepamatuje správně, protože to bylo dávno, a stará země se stejně potopila. A Lettiina babička tvrdila, že se mýlí obě, protože si starou zemi nemohou pomatovat. Taky říkala, že skutečná stará země se nepotopila, ale vybuchla.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oceán na konci uličky. Přihlašte se a napište ho.
20/2024
Zaprvé, tahle kniha má nádherné a naprosto atmosférou sálající ilustrace. Já osobně to hodnotím jako takovou hororovou pohádku. Ursula byla naprosto bravurně vykreslená, vyprávění je nádherný a ačkoliv je to dost temný, pořád máte pocit, že vás ten příběh zároveň hladí. Místy je to vlastně i dost smutný a citlivější povahy možná uroní i slzu.
Přečetla jsem na základě tipů ostatních, že se jim líbilo víc než Hvězdný prach, do téhle skupiny se nepřidám, pro mě je Hvězdný prach prostě srdcovka, ale hodlám si půjčit Nikdykde, protože Gaimanův styl psaní mě baví.
Krásný 4 hvězdy a 80 % :-)
(SPOILER) Příběhy od Neila Gaimana mám ráda a čtu je často. Ale až u této knihy mi došlo, že je možný i další výklad a vnímání, který leží pod povrchem a je velmi temné. Knihu jsem nedočetla, protože zachycení atmosféry zneužívání a atmosféry s ním spojené je příliš reálné. Pokud někdo neví, o čem mluvím, tak knihu přečte jako tajemný a fantaskní příběh, pokud někdo ví, o čem mluvím, knihu odloží nebo pro něj bude příliš temná a příliš přesná. A ke katarzi v příběhu - podle mne - nedojde.
Knižní novinky (46. týden)
08.11.2020
Knihy, které mají méně než 200 stran
05.01.2016
Román Neila Gaimana je ve Velké Británii knihou roku
26.12.2013
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Ocenění knihy (5)
2014 -
Locus Awards
(Best Fantasy Novel)
Goodreads Choice Awards
(Best Fantasy)
2013 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Nejlepší fantasy a horor)
British Book Awards
(Audiobook of the Year)
British Book Awards
(Book of the Year)
Kniha Oceán na konci uličky v seznamech
v Přečtených | 1 544x |
nadpřirozené bytosti dětství horory městská (urban) fantasy příšery, monstra Locus Poll Award (ocenění) fantasy
2006 | Nikdykde |
1997 | Dobrá znamení |
2001 | Američtí bohové |
2017 | Severská mytologie |
2007 | Koralina |
Dalo se to číst bylo to zajímavé