Ocúny noci přehled
Jiří Karásek ze Lvovic
Výbor z díla českého básníka, prozaika a literárního kritika Jiřího Karáska ze Lvovic. Kromě dvou romanticky laděných povídek (Genenda, Zlověstná madona) a jedné ukázky literárněkritického textu (Karel Hlaváček) se soustřeďuje na Karáskovu poezii počínaje prvotinou Zazděná okna (z roku 1894) a konče Posledním vinobraním (z roku 1946). - Editor Jaroslav Med.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ocúny noci. Přihlašte se a napište ho.
Autor se vyžíval v pochmurné náladě, pocitech marnosti, zbytečnosti...Bylo to natolik dekadentní, symbolistické a smutné, že se mi to prostě a jednoduše nelíbilo. Jistě je obdivuhodné, jak autor dokáže zaznamenat všemožné pocity, nálady, barvy. Na mě je ale sbírka příliš depresivní a básně příliš stejné. Mám ráda hry se slovy a zajímavá slovní spojení. Mám pocit, že účelem sbírky je dostat člověka do stejné deprese, jakou zjevně Karásek trpěl.
Kniha Ocúny noci v seznamech
1989 | Vteřiny duše |
1921 | Gotická duše |
1897 | Sexus necans: kniha pohanská |
2012 | Romány tří mágů |
Krásná ponura poezie plná, záhrobí dekadence. Rád se ke knížce rád budu vracet
Staré domy
Mám přítmi domu starobylich rád i plíseň, pachnouci vždy z jejich klina, jich schody proslapane, sklepu chlad z nichz vane vůně zvlhla a líná.
Vybledle tapety, jejíž květů rad se na zdech komnat v sesle věnce spina, zrim v přítmi domu starobylich rád i v plisní pachnouci vždy z jejich klina.
V nich hledám stopy dávno mrtvich vnad, kdy lidé jiní, doba byla jiná.
A mrtvich bytosti dech častokrát já tuším z přítmi starých domu vlat i z plísně, pachnouci vždy z jejich klina