Od stromu k labyrintu. Historické studie o znaku a interpretace přehled
Umberto Eco
V této knize předkládá Umberto Eco své studie o historii znakových teorií. Popisuje dva modely encyklopedického poznání, z nichž jeden vychází z ideje stromu (systematického větvení pojmů) a druhý z ideje labyrintu. V dalších kapitolách pak hledá sémiotickou reflexi ve filozofických systémech od Platóna a Aristotela přes Tomáše Akvinského či Viléma Ockhama ke Kantovi, ale nemenší pozornost věnuje rétorickým spisům (například barokním výkladům o metafoře) či kabalisticky založenému učení o „kombinatorickém umění“ (Raymondovi Lullovi a Picovi della Mirandola). Tato materiálově mimořádně bohatá kniha shrnuje Ecovy různorodé výzkumy z posledních desetiletí, autor jí však dokázal vtisknout přehlednou monografickou podobu.... celý text
Literatura naučná O literatuře
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
Dall'albero al labirinto: studi storici sul segno e l'interpretazione, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Od stromu k labyrintu. Historické studie o znaku a interpretace. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Od stromu k labyrintu. Historické studie o znaku a interpretace v seznamech
bludiště, labyrint literární historie, dějiny literatury hermeneutika dějiny filozofie sémiotika filozofie jazyka interpretace literárního díla
2005 | Jméno růže |
2011 | Pražský hřbitov |
2001 | Foucaultovo kyvadlo |
2015 | Nulté číslo |
2001 | Baudolino |
Zajímavé nahlédnutí do Ecovy kuchyně.
V standardnějších esejích - například té o Kantovi, ... - má autor krásné postřehy.
Jeden za všechny: Moderní vědec se snaží racionálně vysvětlit svět, v jehož racionální strukturu vůbec nevěří ...
V jiných esejích se bohužel Eco ukazuje jako mistr nepřiměřených metod: například řešit prosté kombinatorické úlohy odkazy na kdovíjakého kabalistu mi nepřijde úplně normální :-)