Odcházím, přijdu přehled
Čestmír Jeřábek
Románové zpracování posledního, časově úzce vymezeného a nejtragičtějšího údobí života Boženy Němcové v Litomyšli koncem roku 1861, kdy trpící spisovatelka krátce před smrtí učinila poslední, zoufalý pokus svobodně žít a psát. 2. vydání
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odcházím, přijdu. Přihlašte se a napište ho.
Hezky a důvěryhodně napsané. Panu Jeřábkovi bych věřila každé písmeno, až na to, že mi tam neseděla jedna informace týkající se smrti Hynka.
To je jediné minus a taky to, že jsem se chvilkama ztrácela v myšlenkách a v realitě, autorovi jinak věřím každou myšlenku Boženy. :)
Hezky se to četlo, líbilo se mi to. :)
Bomba.... Citlivě napsáno. Přesně se vcítil do hluboké emocionality Boženy Němcové, vystihl její dohasínání v Litomyšli, v náznacích vztah k zesnulému synovi, člověk musí číst mezi řádky. Knihu pokládám za nedoceněný román o sklonku života BN.
Kniha Odcházím, přijdu v seznamech
Božena Němcová, 1820-1862 české romány české spisovatelky
2008 | V zajetí stalinismu |
1970 | Hledači zlata |
1963 | Někomu život, někomu smrt |
1959 | Sága našeho rodu 1 - Propast |
1957 | Odcházím, přijdu |
Bolestné čtení, smutné. Božena Němcová v něm vystupuje jako stará (40!), nemocná, unavená žena. Některé situace jí na chvíli vrátí jiskru a chuť do života. O to horší je následné uvědomění si skutečného stavu.