Odešla do tmy přehled
Claire Douglas
Do města přijela pouť – a jedna dívka zmizela. Jedné letní noci roku 1994 v ospalém přímořském městečku beze stopy zmizela šestnáctiletá Flora Powellová. O pětadvacet let později Flořina sestra Heather nakráčí do cizího domu, kde chladnokrevně zavraždí dva lidi. Případ se dostane na stůl novinářce Jess, tohle však pro ni nebude práce jako každá jiná. Sestry Powellovy bývaly její nejlepší kamarádky, až do onoho léta, kdy se všechno pokazilo. A tak se Jess vrací do rodného městečka, aby o případu napsala reportáž. Netuší, že pátráním po klíči k oběma záhadám vystavuje sama sebe nebezpečí…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
Than She Vanishes, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odešla do tmy. Přihlašte se a napište ho.
81%
Zbraně. Vždycky byly podstatnou součástí našich životů, nemám pravdu? Nejdřív na farmě v Kentu a později i v Tilby, kam jsme se přestěhovaly. Nikdy jsme z nich neměly strach - ani jako malé děti. Naučily jsme se je velice brzo ovládat. Náš otec na to dohlédnul.
Zbraně. Způsobily jsme s nimi tolik zkázy. A jak tu tak ležím a přemýšlím nad smrtí, nemůžu si nepoložit otázku, jestli naši rodiče někdy nezalitovali toho, že nám ukázali, jak je používat.
______________________________________________________________________________
Byla jsem zvědavá na novou autorku a tento psychologický thriller se jí povedl. Nejvýš hodnotím zápletku a rozuzlení.
Doporučuji!
Šarlatový závoj, Hrob na kopci a další knižní novinky (32. týden)
04.08.2024
Kniha Odešla do tmy v seznamech
Tentokrát asi začnu negativy a to jsou překlepy v knize, které mě docela rozčilovaly. Nebylo jich málo, některé byly drobné, jiné těžce do očí bijící (například místo roku 1994 tam bylo napsáno 1984 a podobně). Navíc nechápu ty rozkoly v letech, které se v knize mihnou. Minulá linka se vrací o osmnáct let pozadu, takže ještě chápu, že se postavy o tom zmiňují, že je to skoro dvacet let, což je pochopitelné, jenže někdy podle mě ty propočty let nějak utíkaly. A taky v tom případě nechápu, proč je na zadní straně uvedeno "o pětadvacet let později". To jsem něco prošvihla? Jak už jsem psala, minulost se odehrává v roce 1994 a současnost v roce 2012... Tak nevím no...
Co se týče samotné knihy a příběhu, tak opakování určitých faktů, které se v knize zmínily alespoň desetkrát za celou dobu, mi docela vadily. Nemám to moc ráda, je to otravné a rušivé a myslím, že čtenářův mozek je schopný si danou informací zapamatovat, takže víc jak třikrát opravdu není nutné něco opisovat.
Jinak jsem byla s příběhem spokojená. Byl svižný a čtivý, chvílemi napínavý a strašidelný, měla jsem pocit, že novinářka Jess odváděla lepší práci než policie, ta sice neměla téměř žádný prostor, ale dalo by se očekávat, že by měla mít větší starost s vyšetřováním. Míjely se tu dvě čajové linie doplněné myšlenkovými pochody postavy, která byla odhalena až na konci a navíc se v textu sem tam objevily i nějaké novinové články. Což bylo takové zpestření. Všechny tyto části tvořily zapeklitý případ, většina detailů spolu souvisela až tak, že to každý pochopí v úplném závěru.
Jess byla sympatická postava. Neustále byla v rozporu se svým povoláním, sebevědomím a spojením s rodinou podezřelé. Nemohla se rozhodnout, která její část by měla vyhrát, novinářka nebo kamarádka? Neustále budete vedení k určitému názoru na pachatele a celou tuhle situaci, až na úplném konci vám autorka začne plést hlavu, aby vás dokonale zmátla. A jak výborně. Nejdřív jsem si říkala, jaké se z toho klube průměrné čtení, ale ten konec byl fakt suprový.