Odložená spravedlnost přehled
Petr Čepek
Spolužák Seržant série
Kdosi nemilosrdně rozhodl o osudu krásné rusovlasé gymnazistky Lenky. Je však pachatelem drogově závislý zkrachovalý malíř, který byl postaven před soud? Sedm různých aktérů soudního procesu představí během jediného dne svůj osobní pohled na sedmnáctiletou Lenku i na obžalovaného malíře. Každý z nich má v hlavě několik indicií, které mohou vnést do případu nové světlo. Jenomže tyto důležité informace u soudu nezazní. Teprve později se indicie postupně dozvídá muž přezdívaný Seržant, pomáhající kamarádovi Puťákovi při pátrání po unesené mladší sestře, rusovlasé Pavlínce. Existuje snad spojení mezi zmizením Lenky a pohřešováním dalších krásných dívek s vlasy barvy medu? Žije v Praze mezi námi bez povšimnutí sériový vrah? Odloží se spravedlnost na neurčito, nebo jí bude učiněno zadost? Jak je v románech Petra Čepka zvykem, nic není takové, jak se na první pohled zdá a minulost nikdy nespí. Autor v příběhu dovedně kombinuje soudní drama, detektivku a výpověď doby přelomu milénia. Nabízí čtenářům hru kočky s myší, kde se teprve na samém konci ukáže, komu náleží role šelmy a kdo sehraje nevděčnou úlohu hlodavce. Detektivní román Odložená spravedlnost rozhodně nebudete chtít odložit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odložená spravedlnost. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Z knihy mám dost rozporuplné pocity a ať to v duchu probírám jak chci, kloním se spíš k těm negativním.
Ne, že by se to nedalo číst. Už podle hodnocení zde je zřejmé, že kniha si své obdivovatele našla. Ale na mě to bylo tak trochu jako když pejsek s kočičkou pekli dort.
První část knihy, kdy se díváme na soudní proces s J. Sklenářem, je psaná tak, že jsou jednotlivé kapitoly pohledy zúčastněných osob. Dobrý nápad, to mi vyhovovalo, ale dost mě na tom iritovaly ty jejich obsese. Jedna má ráda latinské citáty, tak je tam autor cpal všude. Další má rád Kafku, tak všude vidíme názvy jeho děl. Další si rád počítá, tak s ním neustále hledáme souvislosti mezi čísly a životem. Věci, které nemají s dějem nic společného a stačila bych jich tam špetka, ne deset lžic.
Další část knihy už je psána jinak a nechápu tu změnu. Vadila mi. Nevyhovoval mi chaos v postavách, zbytečná komplikovanost. Proč se jedné postavě tajemně říká muž s vousy, aby byla stejně o pár stránek jeho totožnost odhalena a aby čtenář zjistil, že k utajování nebyl žádný reálný důvod. Jen to člověka mate.
V polovině knihy se domníváte, že víte, kdo je pachatel, protože všechny indicie zcela jednoznačně vedou k němu. Nejen indicie, ale i náznaky od autora. Nakonec se ale dozvíte že je to někdo úplně jiný. Někdo, kdo je v celé knize dost podružnou postavou a nevěnuje se mu (až na posledních pár stránek) téměř žádná pozornost. Mám ráda když mě autor vodí slepými uličkami, ale tohle už bylo moc. To, co mi u Sametových iluzí imponovalo, mi tady vadilo. Možná se mi kniha netrefila do nálady, možná tady těch zamotanců už bylo na mě příliš. Tady jsem si skoro začala dělat poznámky abych se neztratila v postavách, ale pak jsem se na to vykašlala a prostě četla většinu času lehce zmatená. Možná proto mi unikly indicie naznačující kdo je ve skutečnosti vrah.
Každopádně s panem Čepkem nekončím.
Tento dil serie se nam libil asi nejvic, ale doporucejeme i ostatni.
Milovnici detektivek z ceskeho prostredi si prijdou na sve, knihy maji vsechno, co ma dobra, ctiva detektivka mit.
Knižní novinky (39. týden)
20.09.2020
Kniha Odložená spravedlnost v seznamech
detektivní a krimi romány 80. léta 20. století 90. léta 20. století krimi české detektivky a krimi
2019 | Sametové iluze |
2020 | Odložená spravedlnost |
2023 | Taxikář |
2020 | Ať žijí auta! – Pohádky z Brzdína |
2018 | Soud |
Knížka začíná soudním procesem se zkrachovalým umělcem, drogově závislým Josefem Sklenářem. Je to on, kdo stojí za zmizením sedmnáctileté rusovlásky Lenky Kulichové? Vše nasvědčuje, že ano. Tělo není, ale osobní předměty Lenky nalezené v bytě Josefa ano.
I tak jako v předchozí knize figurují postavy propojené společnou minulostí. Spolužáci z gymplu přezdívaní Seržant a Puťák převezmou pátrání na vlastní pěst i z důvodu osobní zainteresovanosti.
Na povrch vyplouvá pravda, která odkrývá daleko brutálnější pozadí případu, které se netýká jen Lenky, ale i dalších pohřešovaných rusovlasých žen.
Naprosto skvěle jsou vykresleny charaktery všech postav, které jsou v příběhu pospojovány. Soudce, státní zástupkyně, samotný obžalovaný, ale i prominentní členové vyhlášené pražské advokátní kanceláře.
Čepek je mistr ve vytváření klamných stop. Když už si myslíte, že víte, tak vzápětí je vám jasný, že to co víte, je jedno velký kulový.
Jsem se v tom českým rybníčku pěkně zabydlela a zatím se mi z něj vůbec nechce :)