Odmítnout nebo obejmout? – Totožnost, jinakost a smíření v teologické reflexi přehled

Odmítnout nebo obejmout? – Totožnost, jinakost a smíření v teologické reflexi
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243089/odmitnout-nebo-obejmout-totoznost-j-243089.jpg 4 3 3

Autor si na základě svých zkušeností z války na Balkáně, ale i zkušeností obecnější povahy, klade otázku smyslu víry v ukřižovaného Mesiáše, který přikazuje milovat bližního a blahoslaví pokorné, otázku, na niž máme hledat odpověď uprostřed zabíjení, rabování, znásilňování, spálených vesnic a měst, koncentračních táborů atd. Uvědomuje si a vede k tomu i své čtenáře, že všechno toto násilí je součástí širšího problému „identity“ a „jinakosti“, ptá se, co to znamená, když se z této problematiky učiní předmět teologické reflexe. Na obálce použit obraz Mikuláše Medka První zastavení Křížové cesty (1971) z kostela sv. Josefa v Senetářově Vydání první.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Exclusion and Embrace: A Theological Exploration of Identity, Otherness, and Reconciliation , 1996


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odmítnout nebo obejmout? – Totožnost, jinakost a smíření v teologické reflexi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

IŠ
26.11.2017 3 z 5

Přes těžkopádný čtyřiceti stránkový úvod, který mi jen potvrdil, že toto nebude jednoduché čtení, mě první dvě kapitoly nadchly. Uvedená Nietzscheho citace z Genealogie morálky: „ … umělci bývají příliš často uhlazenými patolízaly sledujícími buď nějaký svůj osobní zájem, nebo přízeň těch, kdo se dostali k veslu“, dala tušit, že se autor nebude držet „ při zdi“. Hlavním námětem knihy je „odmítnutí“, lidské odcizení, jinakost a „obejmutí“, smíření a odpuštění. Pan Volf, ač křesťanský teolog, přichází s názory, které překračují křesťanský rámec a mají všeobecnou platnost. Nebojí se kritiky negativního vlivu misionářského působení na domorodé obyvatelstvo a také si všímá závislosti církve na kultuře, ve které jednotlivé církve působí.
„Duchovní jsou sice často zváni, aby ve sporech intervenovali, počáteční snaha o smíření však rychle vyprchává. Nejdůležitějším důvodem tohoto selhání je vzájemná provázanost církve s určitou kulturní vrstvou, jež se snadno proměňuje v stranickou politiku, vyznačující se mobilizací kolektivní nenávisti a vědomě pěstovanou bigotností.“
Duchovní se nakonec stávají těmi, kdo konfliktům poskytují náležitou legitimitu, a touha po smíření se ztrácí. V anotaci knihy se objevuje, že pan Volf tuto knihu napsal na základě svých zkušeností z války na Balkáně. Už i proto jsem od knihy čekala autorovu praktickou zkušenost s „odmítnutím a obejmutím“. S odpuštěním. Ta je však zcela minimální. Kniha zůstává převážně teoretickou analýzou a neosobní zkušeností. Asi od druhé poloviny knihy mám problém. Některé části se mi čtou velmi těžce. Jako by bylo přecitováno, přezdrojováno a autor uváděl konstrukty, které šly napsat s použitím menšího počtu vět a srozumitelněji. Jeho pojetí kříže jako symbolu „obejmutí“ a stejně tak vnímání Boží trojjedinosti, pro mě představují spirituální stopku, přes kterou se nemohu jednoduše přenést. Kniha je místy více filozofickým dílem než teologickým, a snad i proto by si ji mohli přečíst i ateisté a věřící jiných církví než křesťanské. Nakonec, v duchu názvu knihy, je jen na nás, co se rozhodneme „odmítnout“ a co „obejmout“.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Odmítnout nebo obejmout? – Totožnost, jinakost a smíření v teologické reflexi v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst1x

Štítky knihy

křesťanství násilí války spravedlnost

Autorovy knížky

Miroslav Volf
chorvatská, 1956
2005  87%Odmítnout nebo obejmout? – Totožnost, jinakost a smíření v teologické reflexi