Odpuštění přehled
Danielle Steel
Gabriella skrývá před světem tajemství - matka ji už jako malé dítě týrala a nakonec ji odložila do kláštera. Když se připravovala na řeholní život, poznala i sílu milostného citu, ale tato zkušenost skončila katastrofou. Je vržena do světa, před nímž byla v klášteře chráněna, a neví co ji čeká...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1998 , Ikar (ČR)Originální název:
The Long Road Home, 1983
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odpuštění. Přihlašte se a napište ho.
Kedysi dávno som čítala takmer iba "steelovky". Neskôr nastal zlom a ja som nechcela vidieť ani jednu. Asi som bola presýtená. Túto som čítala asi po dvadsiatich rokoch a nesmierne sa mi to páčilo.
Kniha, která se četla skoro sama. Od Steelové jsem zatím nic nečetla, samozřejmě mi neuniklo, že je proslulá jako autorka slaďáren. V téhle knížce romantika a erotično není to hlavní a červenoknižní pasáže se objevují spíše okrajově. Hlavními motivy jsou týrání dítěte, silná osobnost versus slabošství, otázka viny, sebevědomí, zodpovědnosti, morálních kvalit. Od knihy nelze čekat umělecký zážitek, ale k Danielle Steel si chodí čtenářky pro jiný šálek čaje. Tady je to pořádný nervák, jak to s tou životem těžce zkušenou Gabbie dopadne, naděje a zklamání z Gabrielliných vztahů, prostě takové napínavé čtení pro ženské. Popisy fyzického násilí, včetně násilí na dítěti jsou dost detailní a rozsáhlé, text odkrývá ale i řadu jiných závažných témat, takže bych knihu nezařadila úplně mezi ty lehké odpočinkovky. Čte se ale dobře a čtenář(ka) má chvíli o čem přemýšlet.
Kniha Odpuštění v seznamech
v Mé knihovně | 77x |
milostné romány kláštery, opatství domácí násilí týrání matky a dcery katoličtí kněží romány pro ženyAutorovy další knížky
1998 | Prsten |
1994 | Nevýslovná láska |
2007 | Duch |
1997 | Cizí žena |
2016 | V utajení |
Moja druhá od Steelovej a nebudem zapierať, že prvá bola sklamanie (veď som ju aj náležite strhala ;)), ale táto bola napísaná bravúrne! Dávno som neostala pri knihe do 4:30 rána, aby som to dočítala až do konca. Áno, po prebudení o desiatej som sa musela k dvom posledným kapitolám vrátiť, lebo mozog nestíhal za čitateľskou vôľou :D Bolestný a silný príbeh. Možno by si niekto povedal, že to nie je možné a nemohlo sa toto všetko strašné stať naraz za pár rokov jednému dievčatku a mladej žene. Ale mohlo. Jeden takýto zničený mladý muž práve spí vedľa. Snažím sa ho zachrániť, byť jeho profesorom, keďže "stál v nesprávnom čase v nesprávnom rade a dostal sa k nesprávnym rodičom", nemali čo dať, tak mu zanechali znamenie smrti. Musíme s ňou žiť. Pomohlo čítať, že aspoň v literárnom svete nie sme sami a možno po pár stranách i nás čaká lepší záver a odpustenie... On im odpustil, čo hlboko obdivujem, pretože asi len on a Syn boží na kríži (a pápež Ján Pavol II) svojím vrahom odpustili... Literárnej Gabrielle som to oslobodenie sa priala zo srdca!