Ohníčky všude kolem přehled
Celeste Ng
V Shaker Heights, poklidném předměstí Clevelandu, dbají lidé na to, aby měli všechno přesně podle šablony – stejné trávníky, stejné domy, a také aby žili stejné životy. Elena Richardsonová ztělesňuje tuhle idylku úspěšné americké středostavovské rodinky devadesátých let naprosto dokonale. Richardsonovi, kteří mají čtyři děti, pronajmou byt nekonformní chudé fotografce Mie s dospívající dcerou. Tyhle dvě rodiny se postupně pořád víc prolínají, ale od začátku víme, že se jejich odlišné světy střetnou a povede to ke katastrofě…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
Little Fires Everywhere, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ohníčky všude kolem. Přihlašte se a napište ho.
Úžasně napsaný příběh, který mě pohltil v prvním okamžiku a nepustil až do samotného konce. Vyvolal ve mně spoustu emocí a zcela jistě jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Nemohla jsem nepřemýšlet nad osudy postav, jak já bych se v takové situaci zachovala? A na jakou stranu bych se přiklonila. Autorka to podala tak, že ani jedno rozhodnutí nebylo správné, ale ani špatné.
Miin příběh mě také velmi zasáhl. Celá knížka je plná těžkých životních rozhodnutích a je jen na hrdince, po jaké cestě se vydá. Muži hrají jen vedlejší role.
Od autorky jsem četla Vše, co jsme si nikdy neřekli, ta byla taky skvělá, ale Ohníčky o malinko lepší. Na Naše ztracená srdce se také těším, ale dám si odstup.
Kniha vyvolává spoustu otázek a nutí k zamyšlení. Jak definujeme matku. Je to biologický původ, láska, rasová příslušnost nebo materiální zabezpečení? V čem se bude dítě cítit bezpečně až vyroste? Projít životem, tak jak jsme si to naplánovali, myslíme si, že děláme správnou věc nebo spíš nezapomenout na své mladší já a plnit si své sny. Byla Mia opravdu ta lepší, tak jak je v knize spíš líčena, nebo to co sama udělala je vlastně taky špatné? Za mně odpovědi na tyto otázky nejsou jednoznačné a nevím jestli existují. Určitě doporučuji.
Novinka od autorky románů Vše, co jsme si nikdy neřekli a Ohníčky všude kolem
03.06.2023
Knižní novinky (45. týden)
01.11.2020
Knižní novinky (6.11. - 19.11.)
07.11.2017
Ocenění knihy (1)
2017 -
Goodreads Choice Awards
(Best Fiction)
Kniha Ohníčky všude kolem v seznamech
v Přečtených | 1 211x |
v Mé knihovně | 442x |
americká literatura rodina dospívání manželství adopce verbální (slovní) komunikace manipulace (psychologie) mateřství důvěraAutorovy další knížky
2016 | Vše, co jsme si nikdy neřekli |
2017 | Ohníčky všude kolem |
2023 | Naše ztracená srdce |
Vždy, když dočtu pro mě výjimečnou knížku, tak nad ní ještě dlouho přemýšlím a vlastně s ní nechci skončit. Znovu v ní listuji a pročítám pasáže, které mě zaujaly a které nechci zapomenout. Často se tyto knihy nečtou snadno a přesto se od nich nedokážu odtrhnout. Chtěla bych vědět, jak by pokračovaly a co bylo s postavami těch příběhů, jaký by byl jejich osud. Často jsou to knížky, kde nic není černé nebo bílé a co na jedné straně je správné se z jiného úhlu pohledu jeví jinak a nutí čtenáře přemýšlet, co by udělal nebo neudělal on. A Ohníčky takové přesně jsou. V postavách se mísí rozum a cit, jistota a pohodlí tu stojí v kontrastu ke svobodě a boji za možná správnou věc a jiskry v postavách se rozhořívají v ohníčky a nebo zhasínají až jsou uhašeny nadobro... A nebo jen doutnají a možná se znovu rozhoří...
Krásná a pro mě objímající kniha. 5*
(1/25)