Na velké planině přehled
Johan Theorin
Na rozlehlé planině Ölandu odpočívají mrtví válečníci zdoby bronzové, připravení vstát, když je někdo vyruší. Plochou krajinou vybíhají do neznáma kondiční běžci a střetávají se s unavenými bloudícími turisty. V opuštěných ölandských kostelech se tajně kope a na dlouhém pobřeží se potkávají stárnoucí rybáři, kteří chytají úhoře, s lidmi, kteří se na ostrov přistěhovali z města. Proslulý autor ve svých povídkách prokazuje literární mistrovství a zároveň vzdává hold staré ölandské vypravěčské tradici. Pro českého čtenáře bude navíc zajímavé, že se v několika povídkách objeví i Gerlof Davidsson, ústředí postava slavné „Ölandské tetralogie“.... celý text
Literatura světová Povídky Thrillery
Vydáno: 2016 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
På stort alvar, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na velké planině. Přihlašte se a napište ho.
Zcela jsem souhlasila s autorovou předmluvou a odůvodněním, proč má rád povídky. Já taky, a tuhle sbírku jsem si velmi užila (koneckonců jako celý Öland). Zábava, romantika, pocit existenciálního naplnění, napětí i mrazivý thriller - všechno jsem našla, navíc ve velmi pěkném a čtivém překladu. Autor mne zkrátka uspokojil, už dlouho jsem tak pěkný povídkový výběr nečetla. Ideální rychlá příběhová bonboniéra na letní dny!
Velmi zajímavý a mrazivě strašidelný soubor povídek z drsného severu. Že se jedná o povídky a několikátý díl série jsem netušila a vůbec mi to nevadilo.
Naopak - povídky se mi četly pěkně, v každé byl kousek něčeho mystického nebo hororového. Při čtení jsem si vzpomněla na Irské mýty a legendy Kočičí zaklínání, měla jsem z nich totiž podobný, husí kůži nahánějící, pocit.
Povídky představují staré obyčejné severské příběhy, které se po generace vyprávěly a předávaly tak staré moudrosti nebo legendy dalším pokolením. Najdeme zde jak strašidelné příběhy, tak i nostalgické vzpomínání, ale všechny povídky mají jakousi tajuplnou atmosféru.
V příbězích se vyskytují a prolínají některé postavy, které buďto příběh vyprávějí nebo jsou jeho součástí v podobě pozorovatelů.
Nejvíce se mi líbila povídka Větvoví, ta vypráví o běžci, který v rozlehlé planině nalezne pramen průzračné vody. Ale že to není jen tak obyčejný pramen, to běžec zjistí bohužel pozdě.
Líbil se mi syrový autorův styl a rozhodně si chci přečíst i jeho další knihy. Doporučuji nejen milovníkům severské mrazivé atmosféry.
Kniha Na velké planině v seznamech
severská krimi švédské detektivky
Povídky nevyhledávám, ale toto byl Öland, to jsem přečíst musela :-).
Dostala mě Pomsta Panny, naprosté déjà vu. Příběh jsem znala - ale odkud? Marně jsem přemýšlela, jestli jej autor nazakomponoval do některé ze svých knih... Nakonec mi to došlo - povídka byla součástí antologie Temnější odstíny Švédska :-). Jedné z mála povídkových knih, které jsem za poslední roky četla. No, trvalo mi to... Ale už mi aspoň ta "záhada" nebude vrtat hlavou :-). Antologie i tato kniha byly fajn - nevím, jestli svůj vztah k povídkám ještě nepřehodnotím... :-).