Olive Kitteridgeová přehled

Olive Kitteridgeová
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497021/bmid_olive-kitteridgeova-dhe-497021.jpg 4 231 231

Olive Kitteridgeová série

1. díl >

Niekedy prísna, inokedy trpezlivá, niekedy vnímavá, inokedy smutne popierajúca skutočnosť. Olive je učiteľka na dôchodku v malom mestečku Crosby na pobreží v americkom Maine. Neznáša zmeny v meste ani vo svete, ale nie vždy si všimne, ako sa menia ľudia okolo nej: klaviristka prenasledovaná starou láskou, bývalý študent, ktorý stratil túžbu žiť, jej vlastný dospelý syn, ktorého mučí jej iracionálna povaha, alebo jej manžel Henry, ktorý svoju vernosť ich vzťahu považuje za požehnanie a prekliatie zároveň. Kým ľudia okolo nej zápasia so svojimi problémami, Olive začína lepšie rozumieť sebe a svojmu životu – niekedy je to bolestné, ale vždy úprimné. Román Olive Kitteridgeová vyrozprávaný v trinástich príbehoch je pôsobivým a presným skúmaním ľudskej duše.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Inaque
Originální název:

Olive Kitteridge, 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Olive Kitteridgeová. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (61)

bee88maja
16.09.2024 3 z 5

Zvolejte hurá a tři dny se radujme!!! Dočetla jsem. To byl vážení porod!!!

Po úvodní kapitole jsem přémýšlela, jestli má vůbec smysl číst dál. Teď jen přemýšlím, z jakého důvodu je kniha bestsellerem a má tolik obdivovatelů a příznivců. Já jsem hlavní postavu chtěla hned několikrát minimálně zabít. A pak mi to došlo...Možná to je ten důvod, co se lidem na knize líbí. Připomíná jim vlastní Olive, v jejich životech... anebo jsem jen sebestředná bestie, která sdělení z knihy nepobrala ani jednou švestkou ve své dutohlavé hlavě :)

Dal by si někdo švestkový koláč? :))

dennydee
28.08.2024 3 z 5

Zpočátku jsem byla velice nadšená. Bylo to takové hezky ponuré, ale když taková pak byla úplně každá povídka, nebavilo mě to. Já chápu, že to je život. Ale ten přeci není jedna velká deprese, což tohle město rozhodně bylo.

Autorka má však opravdu talent. Umí krásně psát a popisovat. Takový styl mám ráda a ne každý to umí.

Některé povídky byly fajn, čtivé a napínavé. Některé jsem ale asi nepochopila, přišlo mi, že nemají hlavu ani patu a unikala mi pointa.

Za mě průměr a hodně tomu přidal autorky styl psaní. Druhý díl si přečtu, ale teď asi potřebuju pauzu.


Taťka Hraboš
01.08.2024 5 z 5

Říká se, že učitelka není povolání, ale diagnóza. K takovému neuctivému zevšeobecnění se určitě nemůžu připojit (i s ohledem na to, že pár učitelek mám mezi přáteli), ale v případě Olive Kitteridgeové to možná sedí. I když správně by název té diagnózy mohl spíše znít dominantní, trochu egocentrická a emocionálně nevyrovnaná osobnost. Knížka je vlastně o tom, jak taková paní může ovlivnit osudy lidí ve svém okolí – od těch nejbližších po ty, které jen náhodou potká. Stroutová je vynikající psycholog (v tom laickém slova smyslu) a její vnímavost pro jemná hnutí lidské mysli a schopnost je převést do slov je i mezi spisovateli výjimečná. I po formální stránce jde o neobvyklé dílo - soubor relativně nezávislých povídek ve svém souhrnu činící dojem románu. Skvělé čtení.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021


Knižní novinky (26. týden)

23.06.2019


Knižní novinky (16. týden)

14.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2009 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Kniha Olive Kitteridgeová v seznamech

v Přečtených287x
ve Čtenářské výzvě59x
v Doporučených31x
v Knihotéce118x
v Chystám se číst270x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech3x