Operace Thümmel přehled
František Kotleta (p)
Vesmír je kruté místo. Právo na život má pouze ten, kdo si jej uhájí v boji. Taková jsou pravidla tam venku. Lidé je zjistili v den, kdy na jejich planetu zaútočila invazní flotila neznámé civilizace. Krátká, ale tvrdá válka srazila lidstvo na kolena a udělala z něj otroky mimozemských dobyvatelů. Otroky, kteří si zaslouží život, jenom pokud budou svým majitelům věrní a užiteční. Ale dokud stojí poslední voják odporu, je tady vždycky naděje. Minimálně na pořádnou pomstu. A možná i něco víc.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Operace Thümmel. Přihlašte se a napište ho.
Zem bola napadnutá neznámou civilizáciou ovládajúcou rôzne mimozemské rasy. Po tvrdom, ale neúspešnom odpore bolo ľudstvo zotročené. Ľudia mimozemšťanom slúžia iba ako potrava a pracovná sila. Napriek tomu existujú jedinci, ktorí to stále ešte nevzdali a rozhodli sa opäť postaviť na odpor.
Po vynikajúcom Spade som sa znovu rozhodol pustiť do niečoho od Františka Kotletu. Legie a Bratstvo krve boli na mojom zozname vysoko, ale nakoniec som zvolil sériu, ktorej spoluautorom je aj Kristýna Sněgoňová. Úvod Operace Thümmel je celkom rýchli a okamžite vás vtiahne do deja, pretože invázia je popísaná na pár stránkach a hneď sa ocitáme na jednom z miest vo vesmíre, kde ľudia makajú pre emzákov alebo končia rovno v mlynčeku a je z nich potrava. Mal som bordel v niektorých mimozemských rasách, pretože ich tu je celkom dosť a prakticky neustále sa objavujú ďalšie, ale stačí sa vyznať v tých hlavných a to nie je žiadny problém. Akcie tu možno nie je toľko koľko by som od Kotletu očakával, no ide o úvod do celej série, tak je to pochopiteľné. Zato finále knihy je riadny akčný masaker. Treba podotknúť aj to, že hlavná postava je Čech a tak je tu veľa odkazov na Česko a plno vtipných hlášok ako napríklad v Spade. Ako úvod do série paráda, ale tá ozajstná sranda, vzhľadom k tomu čo sa hlavným hrdinom podarilo na konci knihy, začne až v ďalší častiach, na ktoré sa rozhodne teším.
Operace Thümmel sa číta s veľkou ľahkosťou a pravidelný čitateľ ju prelistuje kľudne za jeden deň. Mne to trvalo tri, no čítam viacero kníh naraz. Ak hľadáte vesmírne Sci-fi, ktoré nehrá stále len na vážnu notu, tak Légiu určite odporúčam.
Kotleta nikdy nebyl na úrovni Kulhánka nebo Kopřivy, co se týče příběhu, nicméně jeho prvotiny byly zábavné. Zhruba od roku 2020 nevydal nic, co by stálo za řeč včetně celé Legie, prostě je to tak. Nechápu, odkud se berou zdejší kladná hodnocení, tohle je slabé.
Space opera Legie - to nejlepší ze dvou stylů
05.12.2023
10 nejprodávanějších eknih (listopad)
23.12.2020
10 nejprodávanějších eknih (říjen)
01.12.2020
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„V jeho hrudi se objevila díra jako Brno.“
„Když se přátelíš s vlkem, měj sekyru při ruce.“
„Musíme obarvit to kafe. Nemlžeme pít růžovou vodu. V Rusku jsou na to zákony.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Operace Thümmel v seznamech
v Přečtených | 1 021x |
vesmír space opera česká literatura hard sci-fi mimozemšťané české sci-fi sci-fi
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Moje první knížka od Kotlety a také moje první vesmírné akční scifi. Ze začátku to na mě bylo trochu moc a myslela jsem si, že autorův styl vyjadřování nerozdýchám (ačkoliv údajně je prý v této sérii co do používání sprostých slov, sexuálních témat a krve výrazně umírněnější než v ostatních svých knihách). Také úvod příběhu, který se odehrává na vesmírné těžařské základně, kde mimozemšťané zacházejí s lidmi jako esesáci s vězni v koncentračním táboru, nebyl úplně můj šálek čaje. Ale někdy kolem poloviny knihy, kdy se posádka dostala ze základny pryč, se to zlomilo a mě to začalo fakt bavit. Ani ta vysoce nadprůměrná koncentrace sprostých slov mně už nevadila, naopak jsem se jim musela párkrát i zasmát - takže jsem si nejspíš asi zvykla :-) Oceňuji jakým způsobem bylo vytyčeno hřiště pro následující díly a jak rychle se kniha četla, přestože jsme se museli seznámit s obrovským množstvím nových mimozemských druhů a poznat svět. Posádka lodi mi přijde zajímavá, tak se těším na další díly.