Opery Bedřicha Smetany na scénách Národního divadla přehled
Zdeněk Nejedlý , kolektiv autorů
Jubilejní publikace obsahující úvahy Zdeňka Nejedlého, které byly publikované původně roku 1924 v Časopise ND. Statistické údaje a chronologický přehled premiér oper zpracoval kolektiv pracovníků redakce a archivu Národního divadla.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opery Bedřicha Smetany na scénách Národního divadla. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Opery Bedřicha Smetany na scénách Národního divadla v seznamech
Skladovka, kterou je radost otevřít, neboť radostí a náležitým obdivem k vykonané práci jen kypí. A to prof. Nejedlý vypíchne jen některé momenty, jen některé konkrétní takty, aby diváka přilákal, navnadil, aby ho získal na svou stranu…. // Prodaná nevěsta ---- Dalibor ---- Libuše ---- Dvě vdovy ---- Hubička ---- Tajemství ---- Čertova stěna, jsou tu téměř všechny, přičemž ten, kdo podobně jako já rád bloudí online archivem Národního divadla, uvítá navazující kalendářní přehledy. Připomene si s nimi totiž jména těch, kteří se na uvedení zpěvoher podíleli. // Dávám maximální počet hvězdiček. Líbilo.
Na fotografiích uvidíte například tyto osobnosti:
- Ivo Žídek (1926-2003)
- Milada Šubrtová (1924-2011)
- Eduard Haken (1910-1996)
- Růžena Radová (1939-2013)
- Kašel Kalaš (1910-2001)
------------------------
CITÁT:
(…) Tu cítíme, jak Smetana sám lečí svou bolest nikoli snad tím, že by ji proklínal, i všechno to, co ji zavinilo, nýbrž naopak že ji léčí nesmírnou laskavostí, nekonečným sonátem, vroucím oddáním se těm, kteří také trpí.