Opona přehled

Opona
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538640/bmid_opona.png 4 134 134

Je možné se podívat za železnou oponu a prožít dovolenou uprostřed stalinských padesátých let? Hrdina Hüblova dystopického thrilleru, miliardář podnikající v IT, si takový rodinný zájezd koupí, aby svoji levičáckou dceru zbavil radikálních názorů a zároveň urovnal manželskou krizi. Zpočátku se zdá, že jim specializovaná cestovní agentura připravila dokonalou iluzi nejdrsnější totality: ocitají se v městečku kdesi na východě, kde najatí herci předstírají skutečné budování komunismu s politickými procesy, kolektivizací, tvrdou dřinou v dolech a udavačstvím. Brzy se však ukazuje, že všechno je režírováno trochu jinak. Hra na diktaturu se vyostří a hrdinova role má náhle dramatický part. Anebo to celé není inscenace a herci žijí skutečné životy svých původních postav? Napínavé vyprávění plné záhad, absurdity, sarkastického humoru a nečekaných zvratů nastoluje aktuální otázky: Do jaké míry žijeme svobodné životy? Co všechno jsme ochotni pro domnělou svobodu obětovat? A neřítíme se dobrovolně vstříc nové formě totality, která nám nabídne jen pochybné pohodlí?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

SirenKa
18.06.2024 5 z 5

Paráda! Knihu jsem zhltla za dva večery. Napínavé, velmi originální, inteligentní čtení, hrozně mne to bavilo. Když teď přemýšlím nad stylem textu, nic mne nenapadá, za celou dobu mne nic nevyrušilo, což se mi u čtení málokdy stane. Prostě čistá práce.
Grafika knihy je velmi trefná, včetně těch krvavě rudých prokladů, taková trošku "retro".
edit: Ta nástěnková odpadající písmenka na obálce! Na knize se to ztrácí, ale takto na monitoru mne to opravdu posunulo v čase. :-)) Naštěstí v zápětí zase zpět.

Janek
29.04.2024 4 z 5

Ondřej Hübl má beze sporu originální nápady, Oponu jsem si užila ještě víc než Hod mrtvou labutí. Sylisticky mi to zkrátka sedlo - v jednoduchosti je krása, umění vyjádřit problmém jednoduše a udeřit hřebíček na hlavičku nelze autorovi upřít. Bavilo mě, že nešlo jen o kritiku minulého režimu, ale objevovaly se i kritické narážky na součanost. Knize bych vytkla jen dvě věci: je příliž znát, že jde o přepracovaný scénář, a závěr se mi zdá k velké škodě zbytečně překombinovaný.


čtenářka76
13.03.2024 4 z 5

Kniha mě bavila, připomněla mi film Hra s Douglasem. Kniha se dobře četla, děj se odehrával občas jinak, než jsem očekávala, takže milé překvapení. Jen ten konec mi přišel rychle ukončený. Možná by to ještě něco chtělo. Dávám 4* Těším se na autorovu prvotinu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Poslední Mona Lisa a další knižní novinky (12. týden)

21.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Opona v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených164x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených9x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst83x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech2x