Oppenheimer – Americký Prométheus přehled
Kai Bird , Martin J. Sherwin
Mimořádná kniha o vzestupu a pádu „otce atomové bomby“. Geniální fyzik J. Robert Oppenheimer, jedna z ikonických postav 20. století, stál v době druhé světové války v čele úsilí o sestrojení atomové bomby pro svou vlast – takzvaného projektu Manhattan. Později čelil morálním důsledkům vědeckého pokroku, k němuž zásadním způsobem sám přispěl. Kai Bird a Martin Sherwin v této obsáhlé a ceněné biografii, která vznikala dvacet pět let, zachycují jeho život a dobu od počátků vědcovy kariéry až po Oppenheimerovu ústřední roli ve studené válce.... celý text
Biografie a memoáry Historie Věda
Vydáno: 2023 , Universum (ČR)Originální název:
American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oppenheimer – Americký Prométheus. Přihlašte se a napište ho.
Nejprve jsem viděla film, který si ocenění (Oskar za nejlepší film + dalších šest) dle mého názoru zaslouží, poté jsem ještě využila poslech radioknihy na mujrozhlas.cz a jsem spokojená. Rozhlasové poplatky platím. Knihu jsem nečetla, ani jsem ji nedržela v ruce.
Posloucháno jako radiokniha zpracovaná Českým rozhlasem. Oppenheimer byl dozajista geniální a zároveň mi přišel jako mimoň. Ono to tak nějak k sobě asi patří. Myslím, že zrovna na jeho životní příběh se hodí přísloví: "Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění." Tolik let službě vlasti a vědě. A za odměnu? Odsouzení, ponížení. Morální výčitky.
Na film se chystám, tak jsem zvědavá na zpracování.
Vražedná temnota, Nezkrotná říše a další knižní novinky (39. týden)
24.09.2023
Kniha Oppenheimer – Americký Prométheus v seznamech
Otec atomové bomby. Již tato tři slova stačí k tomu, aby se člověk nechal zlákat k přečtení životopisu Juliuse Roberta Oppenheimera. Zejména pokud se mu dostává tak vysokého hodnocení od čtenářů, a navzdory vysokému počtu stran. Přes obrovské množství zajímavých informací, které Kai Bird a J. Sherwin o Oppiem, jak si nechával říkat, nashromáždili, byl můj celkový dojem z knihy ambivalentní. Co kvituji, je podchycení okolností zahájení a průběhu projektu Manhattan, na jehož konci byla zničující neutronová bomba, jejíž účinky se prověřily na Hirošimě a Nagasaki, a následných debat a jednání o potřebě mezinárodní kontroly jaderného zbrojení, stejně jako etický rozměr celého projektu a jeho důsledků. Ten je neoddiskutovatelný, protože postoje zainteresovaných, stejně jako pasivně přihlížejících, se zásadní lišily a liší, stejně jako náhled na strategický význam duševního i fyzického vlastnictví tohoto smrtícího vynálezu. Neméně zásadní jsou politické preference a osobnostní předpoklady génia Oppenheimera.
Světonázor, židovský původ, sociální zázemí, politické preference, Intelekt i oblasti profesního zájmu - to vše zásadně ovlivnila doba, do které se Oppenheimer narodil. Další stránky jeho osobnosti pak jeho životní působení příhodně doplňují, nebo možná spíš komplikují. Je na místě se přiznat, že bych se bývala obešla bez celé řady informací ryze osobního rázu, ať už co do jeho sexuálního apetitu, rodičovských kvalit, osobnostních ambicí nebo průběžné nepochopitelné lavírování mezi zjevným příklonem ke komunismu a absurdním bušením se do prsou, že on nikdy nebyl členem strany, kterou nicméně finančně podporoval, podobně jako jeho bratr. Jako by to byl rozdíl... Z celého toho popisu života Oppieho jsem získala dojem, že vynález atomové bomby představoval v jeho úspěších a projevech (vědecké, filozofické, literární...) ten největší paradox. Pro mě tak nanejvýš rozporuplná postava (a nehájím tím stvoření atomovky, tu by tak jako tak nakonec někdo sestrojil), celkově poznání, které mi svým způsobem brání v potřebném respektu k velikosti intelektu této osobnosti nejenom jaderné fyziky. Vlastně jsem si nebyla velmi často jistá, zdali autoři chtějí Oppenheimerovi přitížit, nebo jej vyzvednout. Častěji to první, skoro bych řekla... Oppie pro mě zůstane - vedle otce atomové bomby - také promiskuitní bisexuál s afinitou k marxismu a uhranutý silou moci, kterou mu dávaly jeho funkce, ojedinělá osobnost a intelekt.