Orel a Havran I. díl přehled
Pauline Gedge
Orel a Havran série
1. díl >
Strhující příběh z dob rozkvětu římského impéria za vlády císaře Claudia. Caradoc se svou rodinou se ocitá v zajetí římského imperátora Claudia, který jim kupodivu udělí milost. Nicméně barbaři v Británii pokračují v nájezdech na římské pevnosti a města. Budou nakonec úspěšní ve svém boji za nezávislost? Zvítězí hrdost a pýcha barbarů?... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2004 , PerseusOriginální název:
Eagle and the Raven
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Orel a Havran I. díl. Přihlašte se a napište ho.
Král Cunobelinus, princové Caratacus (Caradoc) a Togodumnus, královna Cartimandua přezdívaná Aricia ... tahle jména jsem znal z knih o válkách Římanů proti Británii. Po přečtení tohoto románu už to pro mě nejsou jména neznámých barbarů, ale skuteční lidé s jejich příběhy.
První část knihy popisuje dospívání obou princů, následuje invaze římských legií do Británie a boj za svobodu. Nečekejte podrobné popisy bitev a supermany typu Marcus Aquila (A.Riches) nebo Cato a Macro (S.Scarrow).
Obálka i jméno knihy ve mě dlouho evokovalo dětskou literaturu. Jde ale o nádherný historický román a orel a havran jsou posvátní ptáci Římanů a Keltů.
Autorka se drží historických faktů, narazil jsem jen na některé nepřesnosti:
- Adminia vyhnal už jeho otec Cunobelin
- Nenašel jsem žádnou zmínku o tom, že by Adminius nedlouho po bitvě u Medway zemřel. Naopak v Chichesteru se našel text s podpisem římského guvernéra Británie "Lucullus, syn Amminusův".
- Togodumnus byl starší než Caratacus, proto vládcem v Camulodunonu se stal on, zatímco Caratacus pro sebe dobyl území Atrebatů.
Příběh Gladys je, věřte nevěřte, pravdivý.
Kniha Orel a Havran I. díl v seznamech
Keltové starověký Řím Římané historické romány Claudius, římský císař
1998 | Dítě jitra |
2000 | Dům iluzí |
2002 | Hroší bažina |
2001 | Svitek ze Sakkáry |
2004 | Orel a Havran I. díl |
Jsem ráda, že jsem této knize dala šanci. Děj má rozhodně zajímavý a i trochu poučný (fakta jsem si posléze dohledávala). Obsahuje spoustu myšlenek, které v hlavě nějakou dobu zůstanou. Bohužel některé pasáže byly pro mě až moc zdlouhavé a nudné, vůbec by nevadilo knihu trochu seškrtat, proto také ubírám hvězdičky.¨
Mimochodem každý uzurpátor si myslí, jaké dobrodiní zemi poskytuje, když do ní podnikne nepřátelskou invazi a ještě se diví, že se to domorodým kmenům zrovna moc nezamlouvá. Kolikrát se tato historie opakovala? Lidstvo je nepoučitelné.