Hroší bažina přehled
Pauline Gedge
Vládcové Obou zemí série
1. díl >
Na konci Dvanácté dynastie se Egypťané ocitli v rukou cizích dobyvatel známých jako "Vládcové z vrchovin". Jejich invaze byla postupná a v zásadě nekrvavá; dosáhli ji zejména prostřednictvím politických a hospodářských tlaků, jimž slabá egyptská vláda nedokázala čelit. Jejich králové se málo starali o zemi a bezohledné ji vykořisťovali, ale pomalu přejímali její náboženství a kulturu. Uprostřed sedmnácté dynastie byli tito cizí vládcové bezpečně usazeni v Egyptě, jemuž panovali už dvě stě let. Ale ve Vesetu žije rodina, která odvozuje svůj původ od posledního skutečného krále Egypta, a ta nedokáže přijmout vládu cizince Apopiho. Sekenjenre Tao, jehož Apopi neustále popichuje a ponižuje, vidí jen dvě východiska ze své situace: okamžitou a naprostou poslušnost, která by však vrhla stín na hrdé dědictví jeho rodiny, nebo téměř sebevražedný akt vzpoury. Sekenjenreovo neočekávané rozhodnutí uvede do chodu řadu událostí, jež buď zničí jeho milovaný domov, nebo obnoví dynastii a změní život celého Egypta.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2002 , PerseusOriginální název:
The Hippopotamus Marsh
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hroší bažina. Přihlašte se a napište ho.
Román o jednom z nejdůležitějších okamžiků dějin starověkého Egypta - vyhnání Hyksosů, který vedl ke zlatému věku Nové říše. Příběh je vyprávěn výhradně z pohledů příslušníků královské rodiny. O vládci Vesetu Seqenenre Tao a jeho rodině se zachovali jen velice kusé informace, které jsou doprovázené slovy "možná" a "pravděpodobně". Pro představu, Siamon možná nebyl syn Sekenjenrea, ale jeho druhé jméno. O tom, jací to byli lidé, se neví vůbec nic. Když tedy řeknu, že se autorka drží historických faktů, myslím tím jména hlavních hrdinů, korepondenci s faraonem Apofisem (i ta ohledně hrochů) a Taovu mumii plnou strašných ran, způsobených různými zbraněmi. Vše ostatní je čtivě napsaná literární fikce.
V knize nenajdete podrobné popisy bitev, zato krásně vykreslené charakteristiky jednotlivých postav:
"Je to dobrý muž, poznamenal Intef, když došli k vodnímu schodišti osvětlenému pochodněmi a zahnuli doleva. Kamose se zadíval do tmy. Dobrý muž, pomyslel si. Je jich tolik těch dobrých mužů. Kolik dobrých mužů budu muset zabít, než budu moci nastolit větší dobro?"
...další z románů, při jehož čtení máte pocit, že se potulujte kolem Nilu, modlíte se v chrámech, vykoupete se v lázních, všude kolem Vás sluhové a... najednou je konec. Doporučuji.
Kniha Hroší bažina v seznamech
starověký Egypt historické romány
1998 | Dítě jitra |
2000 | Dům iluzí |
2002 | Hroší bažina |
2001 | Svitek ze Sakkáry |
2004 | Orel a Havran I. díl |
Autorka věnuje tuto trilogii princi Kamosovi,jedné z nejtajemnějších a nejhůře pochopených postav egyptských dějin.Doufá že tímto dílem alespoň trochu přispěla k jeho ospravedlnění.A povedlo se jí to skvěle ,úžasnou strhující trilogií.