Osiřelý západ přehled
Martin McDonagh
Příběh bezcitných a malicherných bratrů Valena a Colemana se odehrává na zapadlém irském venkově. Martin McDonagh zde rozehrává svoji jedinečnou "drsnou komedii", naplněnou autorovým drsným, ale trefným humorem. Nezastaví se před ničím, nešetří nikoho. Brilantní dialogy a groteskní nadsázka zobrazují svět nefungujících vztahů i pochybných mravních hodnot. Budete se smát i brečet. Dojemný i drsný, chvílemi až velmi krutý příběh, na nás svou vyhrocenou polohou útočí s nebývalou intenzitou a otázky základních morálních hodnot v nás rezonují ještě velmi dlouho. Jedna z nejznámějších divadelních her anglicky píšícího dramatika Martina McDonagha vychází v bilingvní podobě - originální anglický text je sledován překladem Ondřeje Sokola. Publikace je doplněna doslovem Ondřeje Pilného a výrazným výtvarným doprovodem Nikoly Čulíka. ... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2011 , Dexon ArtOriginální název:
The Lonesome West, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osiřelý západ. Přihlašte se a napište ho.

Divadelní hra je prý naživo naprosto fantastická. No, na papíře se četla dobře, i když místy to na mě bylo asi moc absurdní. Odhaluje nesmyslnost v celé své krutosti a tragikomičnosti. Čtyři postavy, samé nadávky, víc nenávisti než lásky (a nebo je láska pod vší tou nenávistí?), hodně alkoholu a smrti. Doporučuji, ale taky brát s rezervou.
Hodně dobré jsou ilustrace a vůbec zrcadlové vydání.

McDonagh je životní láska, který snad svou aktuálností překonává i milovaného Wilda. I proto mi bylo nesmírnou ctí si přečíst toto nádherné zpracování scénáře. Ale konec sentimentu. Šílené, absurdní a buranské dílo. Dilema, zda jde o bulvární zábavu či intelektuální četbu. Cynický pohled do karikovaného prostředí irského venkova. A taky otec Welsh Walsh Welsh, však je to jedno, zní to podobně. Duchovní postava celé trilogie, alkoholik a kněz lepší než polovina jiných irských katolických kněží, neboť alespoň neznásilňuje děti. Trochu mě mrzí, že se takového luxusního knižního vydání nedočkali v naší malé zemičce i Kráska z Leenane nebo Lebka v Connemaře; chybí mi tam ten pocit kompletnosti (byť chápu, že by nejspíš šlo o prodělečné vydání). Ale snít o tom mohu.
Kniha Osiřelý západ v seznamech
v Mé knihovně | 7x |
Skvělý příběh, čtivý. Dialogy jsou svižné, úderné a bez zbytečného balastu. Ale musíte být na ten text naladění, na to, že to není pro běžného čtenáře, že ty dialogy nejsou běžné, že spolu ti lidi mluví divně a že jsou ti lidé vlastně tak divní, že chvílemi pochybujete o tom, že by vůbec mohli existovat. A pak přijedete do Horní dolní, sednete si do autobusu nebo v té samé vesnici zajdete do kadeřnictví, a posloucháte ty zákazníky a jejich hovory s kadeřnicemi a zjistíte, že ty dialogy jsou víc reálné než cokoliv jiného.