Oskár ide do neba přehled
Stanislav Háber
„Román Oskar ide do neba je v slovenskej literatúre ojedinelý jav. Háber dokazuje, že aj život obyčajného človeka môže v sebe ukrývať protirečenia hodné Dostojevského spracovania témy o vine a treste...“ (Ľuboš Svetoň, spisovateľ a literárny kritik) Rozprávanie sa začína spomienkami hlavného hrdinu a zároveň rozprávača Oskara na svoje detstvo, na hrozný skutok, ktorý kedysi vykonal... Vykúpil sa však láskou, pretože veľa miloval a statočne niesol kríž svojho života..... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oskár ide do neba. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Oskár ide do neba v seznamech
2018 | Úsmevy z pekla |
2009 | Oskár ide do neba |
2017 | Kričiace kamene |
2011 | Popísané páperie |
2017 | Ariadnin dážď nesie absurdity |
Nádherný monológ starého človeka nachádzajúceho sa na konci vlastnej životnej púte, počas ktorej si niesol so sebou viac či menej statočne svoj ťažký kríž.
Kresťanský podtón v knihe vôbec nie je na príťaž, naopak aj "nekresťanom" sa autor snaží ukázať, že síce každý je zodpovedný za svoje hriechy, ale dôležitá je láska k blížnemu, a ak zlo vykonané počas pozemského života človek patrične a úprimne oľutuje, vždy je nádej, že po smrti nájde jeho duša zaslúžený pokoj.
Láska a odpustenie sú základné piliere kresťanského učenia, no mali by byť aj základom životnej filozofie každého z nás bez ohľadu na vierovyznanie. Pretože ľudské nešťastie je vo väčšine prípadov iba dôsledkom nedostatku lásky - k sebe, k druhým, k životu.