Ostrov včerajšieho dňa přehled

Ostrov včerajšieho dňa
https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56306/bmid_ostrov-vcerajsieho-dna-U9G-56306.jpg 4 230 230

Tretí román úspešného talianskeho spisovateľa, autora slávneho románu Meno ruže, Umberta Eca má názov Ostrov včerajšieho dňa. Jeho dej sa odohráva v 17. storočí, v období tridsaťročnej vojny a moreplavieb. Zachytáva taliansko-španielsko-francúzsku časť bojiska, mocenské a majetkové záujmy európskych štátov, ktoré stáli v jej pozadí. Ecovo rozprávanie zahŕňa celú rekonštrukciu dobového poznania a životného štýlu 17. storočia: vojenstvo a vojenskú techniku, cestovateľstvo a moreplavectvo, astronómiu a astrológiu, mastičkárstvo a mágiu. Ostrov včerajšieho dňa je témou i rozprávačskými postupmi vydarenejšia próza ako Ecov predchádzajúci román Foucaultovo kyvadlo. Podarilo sa mu v ňom prekonať pretrhávanie a zauzľovanie dejovej nite, ktorými trpeli jeho predošlé diela, dosiahnuť plynulosť a hladkosť rozprávania, pričom kvalita literárnej formy nijako neutrpela.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

L'isola del giorno prima, 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov včerajšieho dňa. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (31)

Sisssi
11.09.2024

Je to balzám pro čtenářovu duši, když narazíte na historický román, který se drží dobových reálií, cituje dobové knihy, román, v němž sedí politické události i kulturní milieu a který je navíc psán stylem ala období, do něhož je zasazen. Ale když si autor dá tu práci a snaží se proniknout i do dobového myšlení včetně tehdejší pověrčivosti, fám, konspirací a slepých uliček tehdejší vědy (prášek, pes zraněn zbraní, s kterou je manipulováno na druhém konci světa), dostáváme se ještě o úroveň výš.

Hlavní hrdina Roberto de la Grive z rodu Pozzů ze San Patrizia (jméno podle umbrijské studny? - asi mi něco důležitého uniká...) je opět Ecovým krajanem, autor v této knize zužitkoval svou vášeň pro dobrodružné romány, Tři mušketýři z textu místy škádlivě vystrkují růžky, zvláště v pasážích, Robertova domýšlení si Ferrantova působení v Paříži, Mazarin s Colbertem udělají z Ferranta "muže se železnou maskou" a nemohla jsem přehlédnout Angeliku (preciózka Lilie, vydávající se na moře v chlapeckých šatech).

Škoda jen, že nejsem tak sečtělá jako Eco, abych pochopila jeho narážky a odkazy, ani tak zapálená do politiky a válek, abych doovedla docenit ty veletoče, k nimž docházelo při obléhání Casale - Francouzi, Španělé. Ale jako obrázek fungování (či spíše nefungování) válečné mašinérie je to skvělé, úplně mi to připomnělo text Zdeňka Vybírala z knihy "Symbolické jednání v kultuře raného novověku", kde jsou vylíčena rámcově podobná úskalí válečného tažení Jana Kociana do Osijeku, jaká líčí i Eco. V úvaze Robertova otce o tom, že je nutné jet do Casale a nechat se tam pozabíjet, jsem si zase připomněla knihu Karla Michala "Čest a sláva".

Celá ta fantasmagorie se zeměpisnými šířkami (které uměli určit) a délkami (které určit neuměli), s ostrovem, na němž je ještě včerejšek a vy se k němu nemůžete dostat, působí ale ve výsledku spíš dojemně, v závěru je nám Roberta hluboce lidsky líto. Plave sice vstříc své oranžové holubici a své zkáze, která by ho však čekala i na lodi.

Nevíte někdo, zda si současná italská spisovatelka, jejíž totožnost nebyla ještě odhalena, zvolila svůj pseudonym právě podle této knihy?

BloodyMass
28.02.2024 5 z 5

Kdysi jsem četl jako čtrnáctiletý a byl to Ecův průměr, po třiceti letech musím uznat, že se jedná o dílo skvostné, námětem, vhledy, obrazotvorností, teoriemi..Toho člověka čtenář může milovat nebo nepochopit..


Teraesa
24.09.2023 4 z 5

Tak to bolo náročné ale zaujímavé čítanie. Milujem to, ako Eco v príbehu podáva vtedajšie konšpiračné teórie a stavia na tom svoj svet. Ešte výraznejšie to možno vidieť v Baudolinovi. Dokonalý filozofický úlet.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ostrov včerajšieho dňa v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených320x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených14x
v Knihotéce216x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech1x