Osud človeka přehled
Michail Alexandrovič Šolochov
Povídka o válečném hrdinství, známá i z filmového zpracování.
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1970 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Судьба человека (Sud’ba čeloveka), 1957
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osud človeka. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se čte dobře jen mě vadí že to Kniha na objednávku od režimu co je vydával a bohužel jich podobných byla spousta příběh je film a ten je hodně dobrý na tu dobu realizace.
Knihy, které mají méně než 200 stran
05.01.2016
„Chtěl jsem těm proklatcům (myšleno nacistům) ukázat, že i když umírám hlady, neudávím se jejich žebráckým soustem, že mám svou ruskou důstojnost a hrdost a že ze mne dobytek za nic neudělají.“
„Udělalo se mi z toho nanic a byl bych si hrozně rád umyl ruce, jako bych neškrtil člověka, ale nějakého odporného plaza... Poprvé v životě jsem zabil, a našeho člověka. Ale jakýpak náš člověk? Byl horší než cizí, byl to zrádce.“
„Já měl vždycky podezření, že jsi špatný člověk, Kryžněve. Zvlášť, když jsi nechtěl vstoupit do strany a vymlouval ses, že jsi negramotný. Ale nikdy jsem si nemyslel, že by z tebe mohl být zrádce. Vychodils přece sedmiletku.“
Kniha Osud človeka v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno východní fronta (2. světová válka)
1960 | Osud člověka |
1952 | Tichý Don |
1950 | Rozrušená země |
1962 | Azurová step |
1967 | Donské povídky |
Uf. Já vlastně nevím, jak tuhle tu knihu hodnotit. Nakonec jsem přidala hvězdičku navíc.
Uvědomila jsem si, že když čtu nějaký příběh, z žánru, který nikdy neasperival na odraz reality, tak mi pohádkovost a cílená jímavost vlastně vůbec nevadí. To jen tady skřípu zuby nad bezchybnými heroickými vojáky sovětského svazu a nad utrpením čistého nezkaženého hrdiny .
Jo a má to 72 stran i s poměrně tlustým doslovem. Takže to zvládnete během 20 minut a pak můžete valit machra, že máte přečteného dalšího rusáka.