Ovčí pramen přehled

Ovčí pramen https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25031/mid_ovci-pramen-Mp6-25031.png 4 122 122

Jedná se o tříaktovou veršovanou divadelní hru s prvky jak tragickými, tak komickými (tzv. španělská komedie). Dílo dostalo název podle svobodné vesnice, která se vzbouří, protože komtur Goméz, představitel rytířského řádu, neuznává svobodná práva vesničanů, pronásleduje její obyvatele a znásilňuje ženy sedláků... Autor vyzdvihuje kolektivitu, čest a morálku vesničanů, zdůrazňuje právo na lidskou důstojnost.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Fuenteovejuna , 1614


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ovčí pramen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Marekh
10.02.2024 5 z 5

Od autora jsem v minulosti nečetl žádnou knihu, a tak jsem se rozhodl, že si přečtu jeho nejznámější drama OVČÍ PRAMEN. Námět pro tuto hru byl čerpán z národních dějin. Drama má 3 scény.

Hrdinou dramatu je španělská vesnice Fuente Ovejuna, která povstane proti tyranovi FERNANDOVI GOMEZOVI, který je místní komtur (hodnostář rytířského řádu). Zneužívá svou moc, znásilňuje dívky a ponižuje sedláky. Líbil se mi závěr dramatu.

Zajímavé byly další postavy jako např. FRONDOSO, LAURENCIA aj.

Drama se četlo dobře, bylo veršované.

Lope de Vega zavedl tzv. španělskou komedii, což je drama, v němž se mísila komika s tragikou, které bylo veršované a rozdělené do tří aktů.

V závěru knihy se nachází tyto kapitoly: LOPE DE VEGA, LOPEHO „NOVÁ KOMEDIE“, LOPE DE VEGA A JEHO FUENTE OVEJUNA, OTOKAR FISCHER, JIŘÍ FREJKA A FUENTE OVEJUNA.

Dopietzsche
16.01.2024 5 z 5

Inu, souhlasím se vším, co tu bylo napsáno (až na ty právnické kecy, ale... co čekat od někoho, jehož povolání reálně spočívá hlavně v obhajování zm*dečků. Takže na německý národ, který si svobodně a demokraticky zvolli Hitlera se kolektivní vina svalovat nesmí, a přitom žijeme v době, kde všechno, co je ruské -včetně sportovců, pamatuješ?- je automaticky špatné a i za to, jak s námi naše vláda vyje*bává může stopro Putin, lol), a jen bych vyzdvihl podíl Otokara Fischera. To byl frajer. No nic. Od první chvíle skvělá knížečka. Fuentíčka Ovejuna!


sgjoli
12.11.2023 5 z 5

Španělská literatura (hlavně ta klasická) mne doteď dost míjela, ač klasickou literaturu jako takovou mám jinak obecně ráda. Tak nevím, proč jsem se zrovna Španělsku vyhýbala. Protože to byla očividně chyba. Od chvíle, co se učím španělsky, mám chuť španělskou literaturu vyhledávat víc.
Jeden z prvních restů, co jsem rozhodně chtěla dohnat, byla hra Fuente Ovejuna (Ovčí pramen), a jsem naprosto nadšená, protože tahle hra má úplně všechno. Boje o moc, ale taky smrt, lásku, vášeň, mstu (dokonce ženskou mstu), hrdost. Silné téma ovcí měnících ve vlky, sjednocení lidí a jejich boj za sebe sama... to je tu skvěle popsané. Celé je to pak zabalené do velmi rytmických veršů, díky kterým se tohle čte úplně samo a snadno, výborně to plyne.
Jo, pustit se to španělské klasiky prostě bylo dobré rozhodnuté, protože tohle mne fakt strašně bavilo - byl to pro mne skvělý vstup do nového světa. A já se teď těším, jaké poklady z této oblasti literatury objevím.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ovčí pramen v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených190x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených4x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst65x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech5x