Pablo Escobar přehled
Mark Bowden
Vynikajúci dokument o Pablovi Escobarovi je príkladom, ako má vyzerať nekompromisná, neústupčivá investigatívna žurnalistika. Titul, ktorý sa pýši prestížnou novinárskou Cenou Corneliusa Ryana, sleduje krvavý príbeh vzostupu a pádu hlavy medellínskeho kokaínového kartelu, nazývaného aj „Kokaínový kráľ“. Escobarova zločinecká ríša na vrchole moci držala v hrsti celý štát a s ním ako rukojemníkov tridsať miliónov ľudí. Túto hrôzovládu ukončila až smrť narkobaróna. Dôkladný pohľad oceňovaného novinára Marka Bowdena z bezprostrednej blízkosti opisuje donedávna neznáme podrobnosti o šestnásť mesiacov trvajúcom tajnom love na Pabla pod vedením USA. Vďaka dosiaľ nevídanému prístupu k dôležitým hráčom – vrátane kolumbijského prezidenta Césara Gaviriu a plukovníka Huga Martineza, neskorumpovateľnému vodcovi špeciálnej policajnej jednotky, ktorá išla po Escobarovi –, či prísne tajným dokumentom a prepisom odpočutých Escobarových telefonátov napísal Bowden strhujúci príbeh, ktorý je zároveň výstižným obrazom drsnej podoby spravodlivosti v skutočnom svete.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2016 , Ikar (SK)Originální název:
Killing Pablo: The Hunt for the World´s Greatest Outlaw, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pablo Escobar. Přihlašte se a napište ho.
No též jsem viděla seriál Narcos, ten byl super je jisté, že televize si to upravila jako to dělá vždycky, ale ... Čekala jsem nějakou pecku, kterou ještě nevím. Bohužel se tak úplně nestalo. Protože jsem se na tohle téma začala více zajímat. Možná kdybych neviděla seriál dala bych vyšší hodnocení této knize. Ještě by mohla vyjít v češtině kniha můj otec Escobar od jeho syna. A na to hnedka kniha jeho vdovy. To by mohlo být extra zajímavé
Sáhla jsem po knize po shlédnutí všech pěti serií seriálu Narcos. Chtěla jsem vědět víc, byla jsem tím fascinována. Musím říct, že v knize jsem našla pár odlišností nebo upřesnění situace. Ale kdybych neviděla seriál, tak bych se v knize úplně ztrácela. Nemohla jsem chytnout vlákno. Nejdřív se popsalo všechno, pak se určité děje popisovali více. Jména k politikům a vyšetřovatelům jsem přiřazovala jen díky seriálu, jinak by se v tom nešlo vyznat. Nelituji, že jsem knihu četla, ale čekala jsem víc.
Jestli někdo váhá, jestli knihu číst po shlédnutí seriálu nebo ne, tak věřte, že seriál byl opravdu natočen hodně podprobně podle skutečnosti.
Kniha Pablo Escobar v seznamech
drogy životopisy, biografie životopisné, biografické romány zločiny Kolumbie narkomafie
2008 | Černý jestřáb sestřelen: příběh moderní války |
2017 | Zabít Pabla - Lov na největšího psance světa |
2013 | Poslední akce: Zabití Usamy bin Ladina |
(SPOILER) Úplně souhlasím s tím co už tu bylo popsáno. Kniha moc hezká, ale bez toho abych viděla seriál Narcos bych se vůbec neorientovala. Množství postav, skáče se od jedné k druhé. Murphy a Pěna se objevují až v druhé půlce s velice poskrovnu a jsou jim teda připisovány v seriálu zásluhy jiných. Ale to neubírá nic z kvality knížky. Už se těším na další knihy autora a další knihy na tuto temu, jak od syna Escobara, tak právě agentů Murphyho a Pěnu a snad dovtedy přeloží knihu i jeho ženy.