Paměti přehled
Paul von Hindenburg
Paměti polního maršála Paula von Hindenburga.
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 1997 , BooksOriginální název:
Aus meinem Leben
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti. Přihlašte se a napište ho.
Komentář: pan Hindenburg byl jistě skvělý voják. Jeho militantní uvažování z celé knihy doslova čiší. Jako žena jsem byla chvílemi velmi překvapená tím, jaké mohou být názory někoho, kdo vojenstvím žije. Rozhodně to není kniha pro pravověrné pacifisty.
Pokud umíte německy, doporučuji koupit v originále, české vydání je totiž citelně zkráceno..
Kniha Paměti v seznamech
v Mé knihovně | 2x |
Z memoárové literatury velkých vojenských postav Velké války tato patři rozhodně k těm slabším a méně zajímavým. Literárně a zvláště obsahově. Fochovy, Brusilovovy a zvláště Joffreho paměti byly mnohem podrobnější, obsažnější. Hindenburg jde ve všem velmi po povrchu, bohužel.
Přitom by bývalo mohlo jít o nesmírně zajímavý náhled do myšlení německého hlavního štábu a militaristických kruhů Německé říše vůbec. Za mě tedy víceméně zklamání.
p.s. Paměti Hindenburgova podřízeného (a de facto "mozku" německé armády) Ericha Ludendorffa (Meine Kriegserinnerungen 1914–1918. Berlin: Mittler & Sohn 1919 (přetištěny znova 1936) jsou prý mnohem zajímavější. Leč němčinou natolik dobře žel nevládnu, abych to potvrdil.