Dvě věže přehled

Dvě věže
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29870/mid_dve-veze-FG3-29870.jpg 5 7605 7605

Pán prstenů série

Druhý, ilustrovaný díl populárního Tolkienova románu vypráví o tom, jak se vedlo každému z členů někdejšího Společenstva Prstenu od chvíle, kdy došlo k rozbití družiny Společenstva, až do příchodu Velké tmy a propuknutí Války o Prsten, o níž se bude vyprávět ve třetí a poslední části. Milovníkům Tolkienova díla je celý příběh důvěrně znám, takže je třeba pouze zdůraznit, že toto vydání je navíc obohaceno o překrásné barevné ilustrace, jejichž autorem je Alan Lee.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mladá fronta

The Two Towers, 1954

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dvě věže. Přihlašte se a napište ho.

nicol.nyx
14.11.2024 5 z 5

Já se musím opakovat a znovu podotknout, jestli je vůbec vhodné toto dílo nějak komentovat.

Můžeme být jen neskonale vděční za člověka jakým byl J. R. R. Tolkien, protože co by byl náš svět bez toho jeho.

Dvě věže jsou o poznání akčnější, jde v nich do tuhého a je to znát na každé stránce. Každý kdo je senzitivní aspoň z části tak, jako Samvěd Křepelka, musí mít u čtení ukazatel emocí na maximu. Příjemné chvíle střídá naprostá beznaděj, krásné krajiny zase pusté a bezútěšné pustiny.

Miluju to! A mohla bych to číst zas a znovu a stejně bych tam pokaždé objevila něco nového.

Děkujeme pane profesore!

Avrilenicka
11.11.2024 4 z 5

Super, určitě lepší než první díl.

1Klárka1
08.11.2024 5 z 5

"Dvě věže," druhá kniha z epickej trilógie "Pán prsteňů," nás opäť ponára do fascinujúceho sveta Stredozeme, v ktorom sa stretáva dobro so zlom, priateľstvo s zradou a nádej s beznádejou. Tolkien s majstrovským zmyslom pre detail a naratívne umenie pokračuje v rozprávaní príbehu o boji proti temným silám Saurona a odhodlaní hrdinov, ktorí sa nevzdávajú ani v tých najtemnejších chvíľach.

Kniha je rozdelená do dvoch hlavných línií, ktoré sa vzájomne prelínajú. Na jednej strane sledujeme Aragorna, Legolasa a Gimliho pri ich úsilí zachrániť obidve skupiny hrdinov – Froda a Sama, ktorí sa snažia doraziť do Mordoru, a Pippina a Smíška, ktorých osud ich zaviedol do rúk Entov. Tolkien majstrovsky vykresľuje túto rôznorodosť postáv, pričom každá z nich nesie vlastný príbeh a osobné ťažkosti, ktoré neustále ovplyvňujú ich rozhodovania.

Jedným z najpôsobivejších aspektov "Dvě věže" je rozvoj postavy Gluma, ktorý sa stáva jednou z najkomplexnejších postáv celej série. Jeho vnútorný boj medzi dvoma osobnosťami – Glumom a Sméagolom – ilustruje tému rozporu a vnútornej slabosti. Tolkien tu zohľadňuje, ako moc prsteňa dokáže zmeniť dušu jedinca, a zároveň ukazuje, že každý má svoju vlastnú cestu a voľbu v boji so zlom.

Epické bitky, ktoré nás dojemne konfrontujú s otázkou o cene víťazstva, a nezabudnuteľné lokality, ako je Železný pas alebo Helmov žľab, podčiarkujú Tolkienovu schopnosť vytvoriť veľkoleposť vo svojich opisoch. Oživuje ich tak, že čitateľ takmer cíti chlad vetra a závraty vo výškach.

Pri čítaní "Dvě věže" nie je možné ignorovať hlboké filozofické podtóny, ktoré obopínajú celý príbeh. Štúdium priateľstva, obete, silu nádeje a odhodlania nás núti zamyslieť sa nad našimi vlastnými hodnotami a voľbami. Prostredníctvom osudov postáv si Tolkien kladie otázky, ktoré sú stále aktuálne – čo znamená byť hrdinom? Ako sa zapojiť do boja, aj keď sa zdá, že všetko je stratené?

Na záver, "Dvě věže" je literárnym dielom, ktoré zanechá hlboký dojem na srdci čitateľa. Je to dielo, ktoré spojilo fantastiku s hlbokými filozofickými otázkami, a nadčasové hodnoty, ktoré oslovia čitateľov všetkých generácií. Či už ste nováčik v Stredozemi alebo skúsený Tolkienovec, táto kniha ponúkne niečo nové pri každom čítaní.

Černočerné srdce, Za zamčenými dveřmi a další knižní novinky (6. týden)

04.02.2024

Knižní novinky (5. - 10. 11.)

03.11.2012

Ocenění knihy (1)

1957 - International Fantasy Award (Fiction)

Kniha Dvě věže v seznamech

v Přečtených12 050x