Dve veže přehled
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
Pán prsteňov je dielo, ktoré sa v uplynulých desaťročiach dočkalo desiatok vydaní na celom svete. Dramatický a spletitý príbeh o čarovnom Prsteni si získal milióny čitateľov a popredné miesto v klasickom fonde svetovej fantastickej literatúry. Tolkienov rozprávačský talent a záujem o mytológiu vytvoril neuveriteľný svet fantázie, schopný vtiahnuť do svojho deja mladých i dospelých milovníkov čarovných príbehov o rozprávkových bytostiach z tajomných končín krajiny Stredozeme, ktorej existencia je ohrozená rozpínajúcim sa zlom. Dve veže sú pokračovaním príbehu po rozpade Spoločenstva Prsteňa.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2002 , Slovart (SK)Originální název:
The Two Towers, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dve veže. Přihlašte se a napište ho.
![ornemalin ornemalin](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/516894/m_ornemalin.png?v=1737219510)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
A jak v závěru Samovi: "A tu se mu jazyk rozvázal a jeho hlas zvolal řečí, kterou neznal:
A Elbereth Gilthoniel
o menel palan-diriel,
le nallon sí di'nguruthos!
A tiro nin, Fanuilos!"
čímž si dodal, jak víme, kuráž a šel na tu mrchu, jenže nevíme, co ta slova znamenají. Tolkien to v knize nevysvětlil. Až po letech, v jakémsi sborníku písniček Středozemě, je přeložil do angličtiny.
V českém převodu by zněly asi takto:
Ó, Elbereth, kterás rozsvítila hvězdy
Hledíš z nebes do velikých dálek
K Tobě nyní volám, ve stínu smrti
Ó, Fanuilos, pohleď na mne!
![JanValzan JanValzan](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/392055/m_janvalzan-CeC.jpg?v=1671709313)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Perfektní!!! Tolkien byl a zůstane spisovatelem mého dětství. Tolik tajných hodin s baterkou pod peřinou...:)
Černočerné srdce, Za zamčenými dveřmi a další knižní novinky (6. týden)
04.02.2024
Knižní novinky (5. - 10. 11.)
03.11.2012
Kniha Dve veže v seznamech
v Přečtených | 12 221x |
v Doporučených | 1 001x |
v Mé knihovně | 3 668x |
přátelství, kamarádství elfové zfilmováno Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobitiAutorovy další knížky
2006 | ![]() |
1991 | ![]() |
2007 | ![]() |
2006 | ![]() |
2007 | ![]() |
Mám skoro chuť se omluvit fanouškům Tolkiena, ale mě to prostě nebavilo a připadalo mi to jenom depresivní. Pořád se někam jde a do toho se pronáší moudré fráze a poučení. Dialogy působily rádoby vznešeně, prostředí bylo, jak už tu psali jiní uživatelé, neživotné a ploché. Asi tam hraje roli autorova válečná zkušenost, připomínalo mi to cestu po bitevním poli první světové války. Což chápu, je to únik do snového světa, ale stejně tam jaksi chyběla naděje, to za co bojovat. Zajímavá je inspirace středověkem a legendami, ale nijak mě nelákalo tam kdekoliv žít.