Pán prstenů: Souborné vydání přehled
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
Souborné vydání nejslavnější fantasy trilogie všech dob v novém kabátě a v jediném úctyhodném svazku. Pán prstenů ( Společenstvo prstenů, Dvě věže a Návrat krále).
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2020 , ArgoOriginální název:
The Lord of the Rings, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán prstenů: Souborné vydání. Přihlašte se a napište ho.
Jedna z nejkrásnějších knih, jaká kdy byla napsána.
Nejde o to, že Tolkien tu vytvořil naprosto originální svět, ani o jednotlivé postavy a jejich osudy, nejde dokonce ani o ten Jeden prsten, co vládne všem. A už vůbec nejde o ten mediální humbuk, co kolem Pána prstenů vznikl a trvá!
Poselství této jedinečné knihy je podle mne v něčem jiném. Tolkien napsal příběh o přátelství, pomoci, obětech, hrdinství, ale především o tom, že každý, i ten sebenepatrnější, má právo na štěstí.
Jak jsem napsala už u Společenstva prstenu:
Proti zlu musíme bojovat, i když je něco takového proti naší povaze, tak v tomto případě neexistuje jiná volba. A ještě něco. Nepodceňujme se. I ten zdánlivě nejmenší může zásadně změnit svět, ve kterém žijeme.
Pokaždé když čtu sérii Pán prstenů, je to skvělý požitek. Vždy tam najdu tolik nového a zároveň s vděkem vítám vše "staré a známé". Sérii vždy dočítám zaplavená směsicí pocitů; od tísně a zármutku po radost, vděk a klid.
Kniha Pán prstenů: Souborné vydání v seznamech
Středozem, Středozemě (Tolkien) Pán prstenů
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Miluju Jacksonovo filmové zpracování. Logicky muselo dojít k přečtení knižní předlohy. Je to úžasně propracovaný krásný příběh, samozřejmě mnohem obsáhlejší, než zmíněné filmy. Napětí v některých pasážích se dá skutečně krájet! Touto knihou (resp. knihami) jsem dostal nový úhel pohledu na prostředí Středozemě a život jejích obyvatel, který krásně doplnil filmy z počátku milénia i animované zpracování z roku 1978, které je rovněž skvělé vidět, ale spíš pro řemeslné zpracování. Nicméně nemohu opomenout složitost větné skladby Tolkiena, ačkoli v tomto překladu trochu zjednodušenou, jelikož v některých odstavcích nestačilo jediné přečtení, abych správně pochopil danou myšlenku. A samozřejmě délka, kvůli které mě již čtení nebavilo. Ale být to kratší, tak to zase není tak hezké.