Pán Zlatého domu přehled
Salman Rushdie
Rushdieho najnovší román v mnohom pôsobí ako alúzia na súčasnú politickú situáciu v Spojených štátoch. Do New Yorku sa z utajovanej krajiny prisťahuje záhadný miliardár Nero Golden so svojimi tromi synmi: s geniálnym, no autistickým Peťom, s umelecky založeným Apuom a s najmladším, dvadsaťdvaročným D., ktorý v sebe skrýva nebezpečné tajomstvo, hoci spočiatku o ňom ani sám nevie. Chlapci žijú bez matky, no čoskoro im do života vstúpi ruská imigrantka Vasilisa a usiluje sa získať vyše sedemdesiatročného Nera. Rodina si postupne vybuduje solídne postavenie v newyorskej spoločnosti. Ich príbeh rozpráva ich sused oproti, začínajúci filmový tvorca, ktorý sa tiež časom zapletie do tragédie goldenovskej rodiny.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , Slovart (SK)Originální název:
The Golden House, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán Zlatého domu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mě doslova očarovala. Je v ní prakticky všechno, co by mělo uspokojit i náročnější čtenáře: silný příběh, místy dramatický děj, v závěru hodně vygradovaný, kulturní odkazy, dobové politické události na pozadí, ale především stylisticky a jazykově brilantní vyprávění, které vás nadchne od první stránky.
Román zachycuje osudy rodiny Goldenů: otce, jeho tří synů a mladé macechy. Nero Golden, indický průmyslník a společník mafiánských bossů utíká z vlasti do Ameriky, aby uchránil sebe a svou rodinu před jejich mstou. V novém domově naváže na svou úspěšnou podnikatelskou kariéru, která je založena především na korupci a dalším nekalém jednání. Jeho rodinný život, se poté, co se ožení s mladou ruskou emigrantkou, postupně rozpadá. Synové přijdou za dramatických okolností o život a jemu samému je vyhrožováno smrtí. Situace vyústí do vypjatého závěru, který však nebudu prozrazovat.
Vyprávění se zhostil začínající režisér René, soused odvedle, který se chystá natočit film o rodině Goldenů. Některé události, které popisuje, proto připomínají filmový scénář.
V knize je spousta odkazů na známá filmová díla. Jsou zde také mnohá aktuální témata ( např. queer problematika či americké prezidentské volby) a myšlenky nebo úvahy, které autor vkládá protagonistům příběhu do úst, jsou nesporně zajímavé. A samozřejmě nechybí ani sžíravá kritika prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.
Kniha Pán Zlatého domu v seznamech
2009 | Děti půlnoci |
2015 | Satanské verše |
1990 | Hanba |
2018 | Zlatý dům |
2010 | Čarodějka z Florencie |
Stylem autora jsem místy značně trpěl hlavně pro na můj vkus až příliš četné bonmoty ze světové kinematografie. Jako by snad hledal originální berličku spisovatelského umu v jinak skvěle pojatém příběhu, který mimoděk zajímavě vykreslil období amerických voleb a který sám o sobě měl šťávu i spád.