Panečnice (a jiné pražské obrázky) přehled
Zikmund Winter
Soubor historických povídek časově umístěných do 16. a 17. století uspořádal Miloslav Novotný.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panečnice (a jiné pražské obrázky). Přihlašte se a napište ho.
Protože kniha tu byla původně zadána pod neúplným názvem, předchozí komentátoři hodnotí jen titulní povídku, kterou četli v jiném, samostatném vydání, a nikoli vlastní knihu. To je škoda, protože tento soubor obsahuje dalších osmnáct příběhů! Titulní novela je jedna z nejlepších, kterou jsem od Wintera četl. Hluboce lidský a strhující příběh, u kterého se svírá srdce obavou o hlavního hrdinu. O to šťastnější jsem byl, že oproti jiným Winterovým příběhům tento (poněkud netypicky) nekončí tragicky...
Kniha Panečnice (a jiné pražské obrázky) v seznamech
1953 | Rozina sebranec |
1981 | Peklo |
1984 | Nezbedný bakalář |
1949 | Žeň českého humoru |
Roztomilost sama. Tedy tou formou, tím jazykem. Působí to téměř jako nějaká jarmareční povídka. A přitom je to krutost prvního řádu. Středověkost, ačkoliv nic takového jako pojem neexistuje. Je to miniatura, do níž se Winterovi podařilo vměstnat středověké myšlení, konvence, jejich hranice a cenu za jejich překračování. Na scénu před hradčanskou radnicí jen tak nezapomenu. (Mám tuto knihu jako jednu samostatnou povídku, proto píši pouze o ní.) Takovéhle mistry literatury jsme měli!