Zikmund Winter

česká, 1846 - 1912

Populární knihy

/ všech 63 knih

Nové komentáře u knih Zikmund Winter

Kuchyně a stůl našich předků Kuchyně a stůl našich předků

„Ocas sprav za horka, ať stojí jako kolo...“ Citát z knihy Tak nevím, nějak si to neumím představit... Kniha nás provádí historií psaných kuchařek. Je to čtení zajímavé a poučné. Našinec zná většinou jenom kaši bramborovou, krupičnou nebo ty „maximálně“ zdravé obilné. A co třeba tato: „Ošlejch oblup, zetři na pánvici, rozpusť vínem a bude dobrá šalše“. Pokud vám ošlejch nic neříká, tak jde o pórek. Při sledování, jak vaří Jirka Bé někdy nechápeme ty geniální postupy a poměry. I ve starých kuchařkách se objevují věty, nad kterými je nutné se hluboce zamyslet. V této knize například najdete: „Vezmi švestek tak mnoho, až bude dost“. My na Moravě víme, že švestek prostě není nikdy dost. Možná někoho překvapí, kolik druhů koření naši předkové používali. Hlavně zázvor, šalvěj a šafrán. Na památku té poslední přísady se mnohým místům dosud říká Šafranice. Velice zdařilá publikace!... celý text
Česneksmedem


Kuchyně a stůl našich předků Kuchyně a stůl našich předků

Ta to kniha byla opravdová lahůdka, psáno staročeštinou, Winter pojednává jak jedli naši předkové a nechybí mu smysl pro humor cituji: divná to jména bijí do očí , to nejprve přečet nadpis,, jelen nový z hovězího masa,, jelen z vola poměl jsem se radostí, že naučím svojí ženu metamorfose , kterak z vola dělati jelena. Ale chyba lávky, šidba to !!!! Jelena podle receptu Severynova a Bavorova dělá se tak, že sprostého vola nakrájíš do krve volské nebo slepičí, vsypeš všechno koření a pořádnou porci jalovcového chvůje. Tak poznáš kuchařko česká, že tvoje předkyně už před třemi sty lety uměli šidit jazyk našich otců. Hned jsem si vzpomněl na Babicu a jeho náhražky , nemáme - li smetanu , dáme bílý jogurt, nemáme - li telecí maso přidáme párky :-).-). Babice se dostal i do Slovníku hacknuté češtiny, babicovat znamená vařit z náhražek surovin, které sníží chuťovou a estetickou hodnotu pokrmu, například zaměnit hovězí svíčkovou za drůbeží párky :-):-) hospodě , kde tohle praktikují se říká babicárna. Knize 5 hvězd jak jinak.... celý text
vvikingg


Rozina sebranec Rozina sebranec

Naprosté nadšení! Každá stránka doslova křičí, že Zikmund Winter byl historik se specializací na život v 15. a 17. století. Díky jeho znalostem je popis tak realistický a detailní, že čtenář snadno vpluje do tehdejší doby – od oživené atmosféry pražských ulic až po mistrovsky vykreslenou psychologii postav. A co říct k samotné Rozině? Tragická hrdinka se poněkud vymyká normám své doby, což si myslím, že je právě důvod, proč si k ní dnešní čtenář snadno najde cestu. Její touha po lásce, svobodě a po tom stát se skutečně někým ve mně rezonovala po celou dobu četby. Winter zde navíc nijak neskrývá krutost tehdejší společnosti, která má pro každého přísně vymezené místo – a kdo se vzepře, toho tvrdě potrestá. Bonusem je krásný archaický jazyk, jenž čtenáře okamžitě katapultuje zpátky do minulosti.... celý text
dasa6360



Rozina sebranec Rozina sebranec

Audiokniha Čro. Naivní povídka, kde úplně nechápu, proč se stala ta prvotní tragédie, která se stala, jaký byl důvod zabíjet dvě chudé holky...asi bez příčiny. Pokračování už mi smysl dává. V každém případě pan Vlasák se s tím starým jazykem popral báječně a načetl to moc hezky, takže se to moc dobře poslouchá. Čtenář si pod jeho vyprávěním dovede představit těžký život v sedmnáctém století a úděl sebrance mu nemůže být lhostejný. Já se svou představivostí domýšlím, jak neblaze asi pokračoval život malého Ančete.... celý text
p.stranska


Nezbedný bakalář Nezbedný bakalář

Rozverné čtení o uličnickém bakaláři :)
Ančísek