Česneksmedem Česneksmedem komentáře u knih

Sám proti toku času aneb S genealogií k vlastním kořenům Sám proti toku času aneb S genealogií k vlastním kořenům Henry Camillo Pohanka

(SPOILER) První, co vás na knize zaujme, jsou tuhé listy, které rozhodně nejsou žádným novinovým papírem. To není ale zdaleka tak podstatné. Podstatné je to, že pro začátečníky slouží v mnohém jako učebnice, která vám pomůže při vytváření rodokmenu. Najdete zde mnohé zajímavosti. Například kapitola Kdo je kdo. Zde se třeba dozvíte, že syn vašeho strýce by byl dříve také strýčenec. Naučíte se i rodopisné piktogramy, při luštění vám pomůže přehled písma. Součástí knihy jsou i slovníky a zkratky.

21.12.2024 4.5 z 5

Psychopat v mém mozku Psychopat v mém mozku James H. Fallon

Dozvíte se, že podle skenu mozku se dá poznat psychopat. To je sice možné, ale nijak vám to nepomůže, protože asi málokdo z nich nosí tričko s obrázkem svého skenu. Také jsou zde vyjmenovány znaky psychopatů. Nechci bagatelizovat, ale dost věcí sedí na politiky a hlavně na autoritářské vůdce. Osobně si dovolím jednu malou životní radu, a sice, nikdy nedejte na první dojem.
Není to kniha jednoduchá, ale už jenom tím, že vás nutí k zamyšlení, má smysl ji číst.

20.12.2024 3.5 z 5

Plebejská sekera Plebejská sekera R. N. Morris

Řekl bych, že zhruba 35% našich voličů by knize hen teho Morrisóna nevěřili a po příštích volbách by ho všelidovým soudem odsoudili za lži o prostituci, pohlavních chorobách, alkoholizmu, úplatkářství... Prostě by dostal minimálně doživotí, pokud by rovnou, nešťastnou náhodou, nevypadl z okna. Za sebe můžu, vzhledem k věku říct, že si tuto knihu budu doživotně pamatovat.

18.12.2024 4.5 z 5

Vianočná nádielka Vianočná nádielka Dominik Dán

(SPOILER) Štědrá policejní vánoční nadílka pro Hanzela. Musím konstatovat, že DD se vůbec nebál případných následků z jednoho webu, neboť nejhnusnější vraždu provedli „pacienti z komunity“, jak se dozvíte z knihy. A to není z této strany všechno... Ani humor nechyběl a závěr je srdceryvná červená knihovna.

17.12.2024 4.5 z 5

Aktovky v dějinách Aktovky v dějinách Emil Hruška

Námět považuji za zajímavý a originální. A rozhodně zajímaví jsou i majitelé těchto aktovek. Uveďme si alespoň Palacha, Dubčeka, Mussoliniho nebo Gabčíka. Součástí knihy je i fotografická příloha. Rozhodně si nemyslím, že jde o zbytečnou knihu, jak uvádí jeden komentář.

15.12.2024 4 z 5

Doba chemlonová Doba chemlonová Jaromír Marek

Největší překvapení letošního roku. Když se autor narodil, měl jsem už jisté zkušenosti s děvčaty. Ve školce jsme se povinně koupali nazí v místním potoce, takže jsme hodnotili odlišnosti docela brzo... Navíc jsme se chodili pusinkovat na schody vedoucí do školkové ložnice. A ve třetí třídě jsem se dvěma spolužačkami skládal báseň o tom, jak se zasouvá stěžeň do lodičky. Bohužel jsem to psal do svého školního deníčku, takže se na to přišlo.
Už delší dobu je takový trend dělat si rodokmen. Vzhledem k tomu, že do historie dělám už čtvrt století, jsem v tomto směru často oslovován. Každému radím, aby okamžitě, dokud je s kým, sbíral a zapisoval historky z rodiny, které budou třešničkou v rodokmenu. Z této knihy by se všichni budoucí majitelé rodokmenu měli učit a ponaučit. Z tohoto pohledu je to naprosto dokonalé, čtivé a zábavné.

13.12.2024 5 z 5

Pozorovatel smrti Pozorovatel smrti Chris Carter

Je to trošku jiný Carter, ale pořád vysoká kvalita. Tato kniha je relativně méně brutální. Moc se mi líbilo stupňování napětí ke konci i Carlosův humor v situaci, kdy by normální člověk šílel. Dost dobrý!

12.12.2024 4.5 z 5

Karneval paměťových buněk Karneval paměťových buněk Karel Šíp

Přiznejme si, že Karel Šíp je už za zenitem, čehož důkazem je i tato kniha. Zakoupit jste ji mohli za 9,99 euro nebo za 249 Kč, což dělá kurz 24,9249249249492 Kč za euro. Obsah shrnula cori, takže jen dodám, že knihu trochu povznesly ilustrace Jiřího Slívy.

11.12.2024 2.5 z 5

Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Otomar Dvořák

Pokud někdo neví, jestli je jeskyňka nebo podmořský kabel, má to těžký. Neruda měl v tomhle ohledu jasno a přesto to měl taky těžký. Milovat Mužákovou, zmítal by mnou podivný pocit. Tato kniha, kterou jsem s potěšením četl velmi, ale velmi pomalu, je prostě lahůdkový kousek. Řadím ji mezi TOP tři knihy letošního roku.

09.12.2024 5 z 5

Sloupská jeskyně a její doba pravěká Sloupská jeskyně a její doba pravěká Jindřich Wankel

Drobnější místopisně odborná publikace, která mapuje historii bádání ve Sloupské jeskyni. Součástí jsou dávné kresby (nejstarší z roku 1748), staré pohlednice a ukázky kostí a lebek. Jde hlavně o medvěda jeskynního (Ursus spelaeus).

08.12.2024 4 z 5

Obrazy z Moravského Švýcarska a jeho minulosti Obrazy z Moravského Švýcarska a jeho minulosti Jindřich Wankel

Jedná se o přepis německy psaného originálu, který vyšel ve Vídni roku 1882. Toto první české vydání stálo původně 41 Kčs.
Jindřich Wankel byl lékař (od roku 1849 v Blansku), archeolog a speleolog. Otec Damián Wankel pocházející z bavorského zemanského rodu, působil v Praze jako zemský rada, matka Magdalena Schwarzová byla Češka. Wankel byl významnou osobností moravské archeologie 2. poloviny 19. století. Studoval v Praze, kde při povstání v roce 1848 ošetřoval raněné na barikádách. Ve stejném roce promoval ve Vídni.
Jedno z jeho stěžejních děl je právě tato kniha, která popisuje historii regionu Moravský kras, výsledky archeologických, speleologických, biologických a dalších výzkumů. Knihu, mimo mnoha kreseb, doplňují v hojné míře vysvětlivky.

06.12.2024 5 z 5

Motýli Motýli Helgard Reichholf-Riehm

Mimo čtení docela dost fotím, a to hlavně v přírodě. Takové knihy mi moc pomáhají s určením méně známých lesních stvoření, zde konkrétně motýlů. Nadprůměrně bohatá fotografická část knihy, znaky u jednotlivých druhů, stanoviště, na kterém je najdete, včetně hostitelských rostlin. Velká spokojenost.

04.12.2024 5 z 5

Lexikon českého vinařství Lexikon českého vinařství Petr Doležal

Pro větší přesnost by se to mohlo jmenovat Lexikon vinařství v Čechách. Starší publikace na křídovém papíře, která stála 390 Kč. A je to publikace, která milovníkům vína má co říct i po 25 letech. Například u Mělníka najdete stručnou historii od 9. století po rok 1992. Texty doplňují fotografie vinařů, etiket i celých lahví. Nechybí ani Seznam použité literatury.

03.12.2024 4 z 5

Těžké tanky - ocelová pěst Těžké tanky - ocelová pěst Ivo Pejčoch

Chápu, že v dnešní nejisté době to pro někoho může být i odpudivé číst a prohlížet takovou knihu. Přesto musím uznat, že jde o zajímavou publikaci, která mapuje těžké tanky z devíti států, a to včetně Československa. Jde o stroje, které se většinou dostaly alespoň do fáze prototypu. Československo zde zastupují dva tanky, a to Škoda Š-III a Tatra T-III. Z ostatních uvedu alespoň sovětský „Car tank“ Lebeděnko a německý Maus s rekordní váhou 189 tun a spotřebou v terénu 3 800 lt/100 km.

02.12.2024 5 z 5

Nebožtíci na bále: Malá humoreska Nebožtíci na bále: Malá humoreska Ladislav Fuks

Název této humoresky vlastně vykecá skoro všechno, aniž byste vůbec začali číst. Ten humor je takový nenápadně ironický. Hloupost úředníků a policie do očí bijící. Jen takovou drobnou radu na závěr – policajtům se zásadně neříká nashledanou!

01.12.2024 4 z 5

Veľká kniha liečivých rastlín Veľká kniha liečivých rastlín František Severa

My postarší, odkojeni slovenskou detektivkou, na kterou jsme ve čtvrtek stávali fronty, nemáme problém ani s touto odbornou literaturou. Nutno podotknout, že se jedná o velice kvalitní dílo, které jsem si kdysi pořídil za 95 Kčs.
A musím přiznat, že i přes vážnost, kterou k bylinkám chovám, jsem se občas i uchechtnul. Například takový Posed biely. Rozhodně se nejedná o bíle natřenou stavbu pro vraždění lesní zvěře. Překlad je vlastně velmi jednoduchý – Posed bílý. A je to rostlina jedovatá. Nebo Horčiak pieprový. Záměna s hřibem hořčákem zrovna nehrozí. Jde o rostlinku Rdesno peprník, známou také jako vodní pepř. Tuto knihu vřele doporučuji ke studiu!

30.11.2024 5 z 5

Encyklopedie Larousse pro mládež - II. díl (H-Mich) Encyklopedie Larousse pro mládež - II. díl (H-Mich) kolektiv autorů

(SPOILER) Opět žádný komentář a jenom jedno hodnocení. Samozřejmě chápu, že dneska už takové špalky schovávají prakticky jen nadšenci, ostatní kouknou na Google.
V tomto díle začínáme písmenem „H“ a hned na straně 399 jsou vedle sebe Hitchcock a Hitler. O pár stránek dál je další dvojice, a to sice jako spoluvynálezci hromosvodu v roce 1754 – Benjamin Franklin a Prokop Diviš. Pod písmenem „K“ najdeme třeba to, že Peisistratos založil knihovnu v Řecku již kolem roku 540 př. n. l. Ta naše obecní je o malinko mladší...
A na závěr další dvojka, tentokrát s písmenem „M“. Na straně 726 je Marco Polo a Mark Twain.
Text doplňuje hromada fotografií a map.

29.11.2024 5 z 5

Válečný deník Válečný deník George Orwell (p)

Pokud chcete tuto knihu číst, je dobré si uvědomit, že jde opravdu o deník s velkým množstvím jmen, ale i zkratek. Fakt je, že velkou výhodou je poznámkový aparát, který nám přiblíží mnohé osoby a fakta. Přesto to není úplně snadné čtení. Na druhou stranu nám to celkem dobře přiblíží Orwellovy levicové názory. Škoda, že deník končí již v roce 1942, takže neznáme spisovatelovy názory třeba na Den-D a na konec války. Přesto jsem rád, že jsem si knihu mohl přečíst.

28.11.2024 4 z 5

Kronika tak řečeného Dalimila Kronika tak řečeného Dalimila Dalimil

Tak tohle není úplně jednoduchá četba. Na začátku si stěžuje, že kroniku nikdo nechtěl psát, takže se toho ujmul sám. Vzhledem k tomu, že jsem 17 let psal obecní kroniku, tak mu dávám za pravdu. Dnes dokonce mnohé obce ani kroniku nepíší. Při výčtu kronik, ze kterých čerpal, chválí tu boleslavskou a naopak za nejhorší považuje vyšehradskou. Vlastně epickou básní sepsal dějiny z dostupných kronik, tedy od Babylonské věže po Jana Lucemburského.

27.11.2024 4 z 5

Šťastný klikař Šťastný klikař Edgar Wallace

(SPOILER) „Není horší a otravnější ješitnosti než nezkrotná touha
domáhat se ustavičně toho, aby všechny vaše názory
byly okolím bezpodmínečně a obdivně schvalovány.“
To není myšlenka dne otce Fura (přesněji Fourase), ale citát z knihy.

Ten Šťastný klikař v názvu knihy je jistý Billy Stabbat. Mimo něj v příběhu figuruje například seržant Mont, inspektor Jennings, slavný Scotland Yard a záhadná miss X, jinak příjmením Ferrero. Pokud je mi známo, tak s Ferrero Rocher příbuzná není. Je ale častým hostem kasina v Monte Carlu, kde vyhrává velké částky. Vypadá to, že vymyslela nějaký funkční systém...

26.11.2024 4 z 5