Rozina sebranec přehled
Zikmund Winter
Rozina byla šestnáctiletá dívka, která vyrůstala v rodině svých pěstounů, kováře Jana Turka a jeho ženy Markéty, rukavičnice. Kovář byl často opilý a tloukl ji, nevlastní matka neměla pro ni vlídné slovo. Jediný, kdo se k ní choval laskavě, byl převor Antonín, který ji kdysi jako nemluvně nalezl na prahu kostela sv. Františka. O svém původu nevěděla nic, proto jí říkali "sebranec". Přes všechny útrapy z ní vyrostlo krásné a smělé děvče.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozina sebranec. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Audiokniha Čro. Naivní povídka, kde úplně nechápu, proč se stala ta prvotní tragédie, která se stala, jaký byl důvod zabíjet dvě chudé holky...asi bez příčiny. Pokračování už mi smysl dává. V každém případě pan Vlasák se s tím starým jazykem popral báječně a načetl to moc hezky, takže se to moc dobře poslouchá. Čtenář si pod jeho vyprávěním dovede představit těžký život v sedmnáctém století a úděl sebrance mu nemůže být lhostejný. Já se svou představivostí domýšlím, jak neblaze asi pokračoval život malého Ančete.
Nejsem si jistá, zda je tohle knižní dílo od Zikmunda Wintera, stále povinnou školní četbou..., ale s určitostí to není kniha pro každého.
Dramaticky nešťastný trojúhelník, mezi temperamentní Rozinou - nalezencem..., jejím italským malířem, milencem Nikolou a posléze i s jejím manželem, zednickým cechmistrem Karfou, spěje k tragickému vyústění od samého počátku.
Rozina je psána těžkou, z dnešního pohledu až archaickou mluvou, někdy se zbytečně - květnatě rozepisující v drobnostech... Nicméně jí mám ráda. Beru jí jako takovou historickou sondu do doby, kterou bych sama nikdy zažít nechtěla...
Kniha Rozina sebranec v seznamech
Praha zfilmováno kláštery, opatství nešťastná láska 1. pol. 17. století nemanželské děti Staré Město (Praha)
1947 | Mistr Kampanus |
1953 | Rozina sebranec |
1981 | Peklo |
1984 | Nezbedný bakalář |
1949 | Žeň českého humoru |
Naprosté nadšení! Každá stránka doslova křičí, že Zikmund Winter byl historik se specializací na život v 15. a 17. století. Díky jeho znalostem je popis tak realistický a detailní, že čtenář snadno vpluje do tehdejší doby – od oživené atmosféry pražských ulic až po mistrovsky vykreslenou psychologii postav.
A co říct k samotné Rozině? Tragická hrdinka se poněkud vymyká normám své doby, což si myslím, že je právě důvod, proč si k ní dnešní čtenář snadno najde cestu. Její touha po lásce, svobodě a po tom stát se skutečně někým ve mně rezonovala po celou dobu četby. Winter zde navíc nijak neskrývá krutost tehdejší společnosti, která má pro každého přísně vymezené místo – a kdo se vzepře, toho tvrdě potrestá. Bonusem je krásný archaický jazyk, jenž čtenáře okamžitě katapultuje zpátky do minulosti.