Pani Bovaryová přehled

Pani Bovaryová
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413848/pani-bovaryovaa1GMzB-85F-.jpg 4 1958 1958

Krásna Emma Bovaryová sníva o veľkej láske, o vzrušujúcich zážitkoch, pritom však vedie otupný život, nudné manželstvo s vidieckym lekárom ju čoraz väčšmi roztrpčuje. Emma sa usiluje vymaniť zo všednosti a uniknúť do sveta snov a ľúbostných dobrodružstiev. No jej snahy o hlboké citové putá a nevšedné zážitky zlyhajú, ich následky sú katastrofálne. Román Pani Bovaryová sa radí nielen medzi najznámejšie diela Gustava Flauberta, ale aj svetovej literatúry 19. storočia. Emma Bovaryová sa stala prototypom rojčivej a nepraktickej ženy. Román vzbudil v čase svojho vydania (1857) veľkú pozornosť, vyvolal početné vášnivé reakcie a mnoho čitateľov aj pobúril, najmä preto, lebo románové postavy neboli štylizované, ale autor ich opísal realisticky. Na motívy knihy vzniklo viacero divadelných, televíznych, rozhlasových aj operných adaptácií. Komu sa kniha môže páčiť: Čitateľom kvalitnej literatúry a milovníkom zaujímavých príbehov.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

Madame Bovary, 1857

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pani Bovaryová. Přihlašte se a napište ho.

lena.o.knihach
17.10.2024 3 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia

Na střední škole jsem se k Paní Bovaryové nedostala a možná je to dobře, protože bych příběh asi stejně nepochopila a čtení vzdala. Nyní jsem se sice dostala až na konec, ale zabralo to spoustu času a někdy to nebylo moc jednoduché.

Emma mi totiž jako hlavní hrdinka moc nesedla. Byla naivní a sobecká. Dítě dala po porodu kojné a dál šla lovit chlapy. Trochu to zjednodušuji, ale v podstatě je to tak a jak to nakonec dopadlo?!

Paní Bovaryová se mi četla chvílemi vážně dobře, ale některé pasáže mě nudily a byly tu zbytečné, preferovala bych příběh kratší.

Jsem ale ráda, že jsem se díky nové edici CooBoo Classics ke knize dostala, ale k mým oblíbeným klasikům se Gustave Flaubert nezapíše.

VetDejvid
13.10.2024 2 z 5

Nepochopím, prečo by malo túto ženu milovať toľko mužov. Nechápem jej naivitu, jej sebeckosť. Vadilo mi, že celú knihu čítam o niekom, kým pohŕdam. Možno keby bola jej charakteristika zo začiatku popísaná inak a ku koncu by došlo k odhaleniu jej skutočného charakteru, bola by pre mňa kniha čitateľnejšia. Nechápem ani Charlesa, ďalšia extrémne nesympatická postava. Nebavila ma ani košatosť jednotlivých opisov. Dobrý námet a pár čitateľných odstavcov v mojich očiach zlepšilo hodnotenie. Je mi ľúto, ale nič pre mňa.
(rozumiem že nie všetky postavy v románoch musia byť sympatické a morálne dobré, šlo však o celkové prevedenie atď, napríklad hlavná postava v Lolite od Nabokova je charakterovo oveľa horšia, kniha je však omnoho čtivejšia a pre mňa zaujímavejšia)

Matousmaria
03.08.2024 5 z 5

Kniha o mladé paní, která je vystavena deziluzi světa, protože zná lásku jen z romantizovaných příběhů. Příběh o mladé dívce, která by snad chtěla být princeznou. Román o životě, lásce, touhách, snech a střetu s realitou. To vše je Paní Bovaryová.

Gothikana, Divoká Aljaška a další knižní novinky (34. týden)

18.08.2024

Noc na Karlštejně, Skřítkové, Gigul a celkem 22 nově přidaných eknih zdarma

19.04.2024

Knižní novinky (6. - 10. 9.)

05.09.2012

Túži za láskou ako kapor na kuchynskom stole za vodou.

Mal vždy veľkú fantáziu, keď išlo o jeho záujmy.

Povinnosť, to znamená cítiť, čo je veľké, zbožňovať, čo je krásne, a nie prijímať všetky konvencie spoločnosti so všetkými hanebnosťami, ktoré nám vnucuje.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Pani Bovaryová v seznamech

v Přečtených3 290x