Paní Dallowayová přehled

Paní Dallowayová
https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75141/mid_pani-dallowayova-KFU-75141.jpg 4 818 818

Londýnské jitro, červen 1923. Paní Clarissa Dallowayová jde do květinářství pro výzdobu na svůj dnešní večírek. Než však tahle událost pro lidi z lepších kruhů nastane, strávíme v její společnosti obyčejný den, který nás nenechá na pochybách, že pod slupkou stárnoucí, průměrné středostavovské paničky bije srdce se stejně vroucí pravidelností, s jakou se na Toweru každou čtvrthodinu hlásí Big Ben. Woolfová však nejenže rozbíjí klišé o jedné snobské madam. Technikou proudu vědomí a s přispěním vedlejších postav tohoto okouzlujícího letního capriccia před námi postupně odhalí skutečné nitro paní Dallowayové, které působí věrněji než sebetrefnější realistický popis, a také její obrovskou žízeň po životě. Próza inspirovala světoznámý román M. Cunninghama Hodiny a stejnojmenný oscarový film.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny

Mrs Dalloway, 1925

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paní Dallowayová. Přihlašte se a napište ho.

Hradčiatko
včera 4 z 5

Čítané v originále, bola to sila... a práve preto si ju s hrdosťou dávam do výzvy, aj keď z mojej vysokoškolskej histórie štúdia literárnej kritiky. Statočne som si k textu písala marginálie (tie by som nazvala skôr centrálie), aby som sa v prúde vedomia neutopila a zvládala jakž-takž rozoznávať postavy, prelivy vnímania, filozofiu, zvýrazňovala som a vlastne bojovala :) Usmievam sa pri tej spomienke, pretože moja spolubývajúca Majinka I. (píšem meno so skratkou, možno sa tu spozná, ak je na databáze) sa úplne zamilovala do tejto autorky a som presvedčená, že od nej prečítala úplne všetko. Dodnes vidím, ako jej žiarili oči, keď citovala z toho diela, keď sme ho rozoberali na seminároch, učili sa na skúšku... Ja som bojovala s tým štýlom, i keď je veľmi zaujímavý a dielo má množstvo úžasných vrstiev, ktoré sa oplatí odkrývať, ja nie som presne cieľová skupina. Krásne doplnenie ponúkajú Hodiny / The Hours, to by som doporučila tým, koho Mrs. Dalloway uchvátila :)

VetDejvid
05.01.2025 5 z 5

Nádherná kniha, úžasne napísaná. Vobec sa nečíta ľahko, ale niektoré pasáže vyjadrujú presne to , čo cítí každý, akurát to nie všetci vieme vyjadriť. Prúd vedomia ma úplne uchvátil, bolo to ako byť v hlave všetkých postáv. Bolo by mi snáď jedno o čom je dej, Woolfová ma jednoducho úplne dostala tým, ako surovo a zároveň nežne vie popísať ľudské myšlienky a ľudský charakter. A život. Proste nádhera. Túto knihu by som najradšej čítal dokola, za mňa majstrovské dielo.

"Protože byla dítětem, které chlebem krmilo kachny, mezi obema rodiči, a zároveň dospělou ženou, jež přicházela k rodičům, kteří stáli u jezera, a držela v náručí svůj život, jenž rost a rost, jak se k nim blížila, až se z nej stal celý život, hotový život, který položila vedle nich a řekla: "Tohle jsem z něj udělala! tohle" A co z nej udělala? No, co? "

Josi1
31.12.2024 3 z 5

Z lásky se člověk stává osamělým.

Opovrhovala tím, měla skrupule, které bůhvíkde sebrala nebo jí je seslala Příroda...

Nic nečte, nic si nemyslí, nic necítí.

Naši nejbližší nám nejsou k ničemu, když jsme nemocní.

Nikdo nežije jen sám pro sebe.

Ale pomocí mu je vyloučené, uvažovali, má jakousi vadu charakteru.

Odešla krása, odešlo mládí.
Ale věk se už o ní otřel.

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021

Knižní novinky (48. týden)

24.11.2019

Kniha Paní Dallowayová v seznamech