Panická porucha a jak ji zvládat přehled
Ján Praško , Katarína Vašková , Hana Prašková , Jana Vyskočilová
Příručka definuje panickou poruchu, informuje o jejích příčinách, typických projevech a příznacích i o tom, co ji udržuje. V závěru popisuje možné léčebné přístupy (farmakoterapie, psychoterapie). ISBN 978-80-7262-424-9 (dotisk 2012). V knize je dotisk chybně označen jako 2. vydání.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panická porucha a jak ji zvládat. Přihlašte se a napište ho.
Vzhledem k tomu, že trpím panickou atakou, tak mi bylo doporučeno od terapeutky přečísti si tuto knihu. Jedná se o zajímavé shrnutí všeho, co o panické atace potřebujete vědět řekl bych z technického pohledu. Pokud pokud se chcete naučit různá cvičení na její zvládání, tak doporučuji sáhnout po jiné literatuře, nebo aplikaci.
Dobré shrnutí této poruše. Jsou zde uvedeny všechny důležité informace, které jsou psané srozumitelně. Takže účel tato publikace splnila. Navíc je kniha dobře sehnatelná v PDF, což je velká výhoda, když se potřebujete o nemoci hned informovat.
Kniha Panická porucha a jak ji zvládat v seznamech
panická poruchaAutoři knihy
slovenská, 1956 Katarína Vašková
česká Hana Prašková
česká, 1956 Jana Vyskočilová
česká, 1977
Kniha svým obsahem je spíše střídmá, ale i tak nabízí poměrně ucelený základní přehled k tématu panické ataky. Zcela záměrně se vyhýbám označení "poruchy", protože i přes celkovou osvětu v oblastní duševního zdraví může být toto označení vnímáno jako stigmatizující. A kdo by chtěl být porouchaný? U Praška velmi oceňuji, že ve svých knihách cituje prožitky klientů. Čtenář může, pokud se tak rozhodne, vstoupit do bolesti druhých lidí a navnímat, čím si tito lidé prochází. Toto považuji za velmi důležité. Nemusíte mít psychické potíže, abyste četli psychologickou literaturu. Tu hodnotu vidím v učení a v ochotě se přiblížit člověku, který si něčím prochází. A nemusí to být pouze úzkosti nebo panická ataka. Pokud nás to učí větší laskavosti, trpělivosti, pochopení a soucitu s druhými, je to jenom dobře. V druhé části autor zmiňuje některé techniky, které umožňují zvládání panických atak. Převážně se jedná o dechová cvičení nebo pracuje s bludným kruhem, jak jej známe z KBT. Knihu vnímám jako takovou první pomoc pro získání rychlých a základních informací. Pro prohloubení informací k tématu lze najít určitě další literaturu.