Panoptikum pana Perkinse přehled

Panoptikum pana Perkinse
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528598/bmid_panoptikum-pana-perkinse-6581e52fd7471.jpg 4 56 56

Alfréd Perkins má zdánlivě všechno. Peníze, milenku, a především úspěšný podnik, s nímž na sklonku devatenáctého století kočuje Evropou. Jednoho dne jej navštíví starý známý Leopold Higgs a nabídne mu, aby se společně usadili v Čechách a založili zde zábavní park. O téměř sto třicet let později přijíždí na místo bývalého zábavního parku doktor historie Benedikt Knesl s praktikantkou Klárou, aby pomohli policii s nevšedním případem. Ve zpustlém a opuštěném areálu se totiž našla kostra s prostřelenou lebkou... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panoptikum pana Perkinse. Přihlašte se a napište ho.

evelýny
23.11.2024 5 z 5

Přítomnost s kostlivcem ve skříni,
vražda dávno promlčená se za tím skrývá.
Panoptikum duší ztracených.
o naději tam každý snívá.
V průsečíku poznání absolutně zbytečná smrt,
brána minulosti se zavírá.

Starý, zatuchlý dům vydal děsivé tajemství. K jeho rozluštění je potřeba postupovat proti toku času, abychom mohli spojit minulost s přítomností v jediném průsečíku poznání.

Chvílemi trochu nelogické, možná prvoplánové.
Pravidelné střídání minulosti s přítomností bylo od autorky velmi rafinované. Nabídla tím konfrontaci dedukce se skutečným příběhem a tím zajistila jeho napínavost, kuriózními postavičkami v minulosti originalitu, neotřelost, magičnost.

Audiokniha: v rovnováze adaptabilně čtou Julie Goetzová a Richard Wágner

Isew
21.11.2024 audiokniha 4 z 5

Velmi oceňuji míchání různých časových období. Sledování příběhu v době, kdy se odehrával a o 130 let později, bylo velmi neobvyklé. Zajímavé téma, které je podáno velmi čtivě. Oceňuji i to, že vyšetřovatel nebyl policista, ale historik.

milary
21.11.2024 4 z 5

Moc hezky se to čte. A spolu s atraktivním obrázkem neběžného podnikání i prostředí, atmosférou i ukázkou některých obecně přijímaných norem konce 19. století si knížka dobré hodnocení jistě zaslouží.
Což za mě 70% určitě je.

Proč ne víc:
Z obou časových linek se mi víc zamlouvala ta dřívější; postavy se mi zdály skutečnější, dialogy uvěřitelnější.
Pan doktor s asistentkou Klárou mi lehce “šustili papírem" a jejich komunikace mi připadala často trochu “na sílu".
A zrovna tak jsem při nejlepší vůli nemohla věřit praktické nedotčenosti místa, byť odlehlého, a geometrické řadě příhodných nálezů umožňujících svižné identifikace a posuny v pátrání. (Jasně, něco najít museli; ale bylo to zkrátka málo pravděpodobné a bylo toho moc).
Ve druhé třetině, zdálo se mi, dějový spád zastagnoval a začalo se to trochu táhnout. Přibývalo nepodstatných detailů, křečovitě konstruovaných situací, nepravděpodobných sdílení citů a informací mezi hierarchicky odlišně postavenými osobami :), i třeba opakovaného líčení duševních stavů, které už vyprávění neobohacovaly, ale rozmělňovaly. Taková trochu bezradnost a zároveň překombinovanost, která (za mě) neopustila příběh až do konce.

Já jsem ale i tak spokojená. A zvědavá na autorčino Prokletí rodu.

Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)

25.02.2024

Kniha Panoptikum pana Perkinse v seznamech