Kdyby nám Paříž vyprávěla přehled
Jiří Žák
Autor nevšedním způsobem představuje dějiny "města světel". Prostřednictvím příběhů slavných historických postav vypráví historii pařížských ulic, parků, mostů, kostelů a kaváren .....
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdyby nám Paříž vyprávěla. Přihlašte se a napište ho.
Autor přibližuje Paříž z pohledu ulic, náměstí či ateliérů výtvarných mistrů a přidává k nim zajímavé příběhy a náhledy do minulosti - potud velmi dobré a zdařilé. Nicméně široký výčet ulic, které se s jakými kříží a ústí někam je poněkud suchopárný a pro člověka do Paříže nezasvěceného nudný. Rovněž mi nesedl poněkud žoviální styl vyprávění - určitě bych u poprav gilotinou nepoužil výraz "úžasný", u třicetiletého věznění pojem "humorný", ani si nemyslím, že pařížské hřbitovy jsou oproti jiným městům tak výjimečné jen proto, že na ně v zimě padá sníh a v létě svítí slunko. K tomu celá řada nepřesností, ať už historických, místopísných, ekonomických nebo pravopisných (v češtině, francouzštině i angličtině) - nemohu jít s hodnocením nad průměr. Milovníci Paříže ale dozajista budou méně přísní a vyhodnotí knihu výše.
Kniha mě neminula díky ČV a jsem tomu moc ráda. A tak jsem poznávala Paříž , tak jako každý, kdo si knihu přečetl prostřednictvím ulic, mostů, náměstí, divadel, parků, kostelů, hřbitovů, kaváren a mám z toho všeho nezapomenutelný zážitek. Obdivuji autora Jiřího Žáka, který nám čtenářům předal obrovské množství informací o tomto krásném evropském městě. Musím podotknout, že jsem u čtení používala mapku města a taktéž jsem si vyhledala obrázky některých míst, které jsem při návštěvě Paříže bohužel vynechala. Velice čtivá kniha seznamující čtenáře s minulostí i přítomností této evropské metropole. Doporučuji
Kniha Kdyby nám Paříž vyprávěla v seznamech
2007 | Louis de Funés |
2002 | Kdyby nám Paříž vyprávěla |
2020 | Já, Vincent |
2008 | Jean-Paul Belmondo |
2016 | Provence známá i neznámá |
Autor nám nenásilnou formou približuje metropolu Francúzska prostredníctvom odkrývania známych aj menej známych, ale hlavne ľudských príbehov počas dlhej histórie Paríža. A tak nahliadneme do spleti ulíc a uličiek, odhalíme tajomstvá parížskych námestí či cintorínov, vypravíme sa po stopách parížskych kaviarničiek či monumentálnych kostolov a chrámov, aby sme svoju prechádzku ukončili prehliadkou ateliérov a odviezli sa metrom. Občas trošku veľa zmätočných informácií naraz, takže bez nejakej tej mapky sa čitateľ tak celkom nezaobíme, ale každopádne táto exkurzia Parížom stála za to. Čítané v rámci ČV 2024 - 77 %.