Pastýřka přehled
Janet White
Rok sama na ostrově Aroa u Nového Zélandu. Bez elektřiny, rádia, teplé vody. A spolu s ní obrovské stádo ovcí, o které se musí postarat. Léčit je, zachraňovat z moře, když spadly z útesu, pomáhat jim při komplikovaných porodech. Janet White, autorka jedinečné autobiografické prózy, tu žila svůj sen. V osmnácti letech odmítla nastoupit na univerzitu v Cambridgi a rozhodla se, že bude pastýřkou. Pracovala na farmách v Anglii a Walesu, až našla útočiště v samotě ostrova, odkud ji nakonec vyhnal brutální útok, při němž málem přišla o život. Pastýřka je románem, v němž věcně, a přitom se zvláštní citlivostí vypráví o svém dobrodružném životě spojeném se zvířaty, pobýváním v přírodě a nutností obstát v mužském světě. Je to neobyčejný příběh o hledání svobody a místa v životě.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Příroda, zvířata
Vydáno: 2019 , PasekaOriginální název:
The Sheep Stell, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pastýřka. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Inspirativní příběh o hledání sebe sama, obranou svého ideálního byt nonkomformního života navzdory přesvědčení jiných. Celá knížka je velmi hezky čtivě až poeticky napsaná, je vidět, že autorka měla určité spisovatelské střevo. Její příhody, postřehy ze života a výjimečné práce, společně s dechberoucí krajinou tvoří nanejvýš zajímavou kombinaci, která mě nad očekávání bavila. Myslím, že by bylo příhodné pro každého se takhle načas zastavit, být jen sám se sebou, splynout více s přírodou a ujasnit si priority.
Přiznám se, že další část knihy, kdy autorka píše o svém snatku a pozdějším životě mě už tolik nebavila...ale kniha určitě stojí za přečtení.
Sen státi se pastevcem ovcí asi moc lidí nemá. Nevím, zda kniha přispěje k rozšíření jejich počtu po zjištění, co všechno tato práce obnáší. Určitě je však inspirací pro každého, kdo chce jít za svým cílem i přes nepohodlí a překážky. I tak může vypadat správná cesta ke spokojenému životu.
„Byl příliš neodbytný, příliš toužil mě ovládat, byl příliš netolerantní.“
Kniha Pastýřka v seznamech
příroda chovatelství, chov dobrodružství samota ovce, ovečky pastevectví péče o zvířata
Kniha mi byla doporučena, jako že je skvělá... no, bohužel pro mě ne. Jako Janet byla dobrá, že se do všeho pouštěla s vervou sobě vlastní. Ale nelíbilo se mi, jak šla za svým cílem bez ohledu na ostatní (manžela) a styl psaní mě také nezaujal. Knihy většinou dočítám, proto jsem ani tuto neodložila, spoustu řádků jsem pak už přeskakovala a nic mi v ději neuteklo.