Pátá minuta je o nás přehled
Eva Pospíšilová , Klára Pospíšilová
Dva kluci, které spojuje moře. Jeden ho nenávidí a druhý miluje. Dva různé světy, které se prolnou, a je to láska na první… ránu pěstí! Ethan má rád vysoké budovy, lezení na staré balkóny, šplhání na místa, odkud je vidět celý svět. V moře nemá důvěru, protože v něm něco důležitého ztratil. Dost možná by se s tím dokázal vyrovnat snáz, kdyby tu nebyla matka, která volá uprostřed noci, otec, který nemá tušení, jak s ním mluvit, a jedny zavřené dveře, kterým se Ethan obloukem vyhýbá. (2. vydání)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pátá minuta je o nás. Přihlašte se a napište ho.
Není to jen YA romantika, je to zábavné, místy vážné, plné nefalšovaného citu, žádné klišé, i dospělého čtenáře to chytne. Je to má první kniha od autorek, ale Neexistence mě láká taky. Myslím, že holky to umí, umí hrát emocemi. A tady bych jen řekla, jde to, ano, láska hory přenáší :) Dojem/emoce, který ve vás kniha brzo po začtení začne vyvolávat, je láska. A tak to zůstane po celou dobu čtení a i po něm.
Přečteno krátce po dočtení Nocturna pro Erika (kterou považuju za lehce vyspělejší). Obě knihy mají kromě lgbtq linky společné i to, že jeden z kluků moře (hory) nenávidí, druhý miluje. Zase tady je jeden sportovec a jeden divoch. Tentokrát tady je ale mnohem víc rozvedené téma vztahů ve škole a v rodině. V množství postav ale místy prosvitnou nedostatky a tvůrčí zkratky, které ale autorkám odpouštím, protože jinak to bylo opravdu výborné!
Kniha Pátá minuta je o nás v seznamech
v Mé knihovně | 83x |
Je až překvapivé, jak neuvěřitelně silný román Eva a Klára Pospíšilovy vůbec napsaly. Dva dospívající kluci Ethan a Kai by se pravděpodobně nikdy nesetkali - nebýt jedné náhody. Přitom jsou tak rozdílní - ať už povahově nebo společensky. Přesto se do sebe postupně zamilují a postupně zjišťují, že bez sebe nemůžou být - ani když jsou na sebe totálně naštvaní. Obě autorky portréty svých protagonistů budují velmi pečlivě, jejich drobnokresba je velmi propracovaná, krásně to mezi nimi jiskří a celkově mám Ethana i Kaie přímo před očima. Velmi si cením i kvalitně napsaných sexuálních scén včetně zmínek o masturbaci. Tyto scény do dnešní literatury pro dospívající mládež zkrátka patří a není to nic, co by se autorkám a autorům mělo jakkoli vyčítat. Pátá minuta je emotivně silnou gay romancí o dospívání, hledání a objevování vlastní sexuality a nevyhýbá se ani obtížným tématům. Pátá minuta před námi nic neskrývá, protože není co skrývat ani se za co stydět. A vůbec nevadí na první pohled větší rozsah, protože tady mají každé slovo a každá věta svůj smysl. Výborná knížka.