Nic není svaté přehled
Dennis Lehane
Patrick Kenzie & Angela Gennarová série
Pokud jste si oblíbili dvě netradiční soukromá očka, Patricka Kenzieho a Angelu Gennarovou, neměli byste si nechat ujít ani jejich třetí případ. Krásná žena zničená žalem zmizela beze stopy. Stejně tak i detektiv, kterého najali, aby ji našel. A rovněž spousta peněz. Na scénu vstupují ostřílení soukromí vyšetřovatelé Patrick Kenzie a Angela Gennarová. Pocházejí z drsných ulic bostonské čtvrti Dorchester, a tak už viděli všechno – a přežili. Nový případ je však zavádí na neprobádané území, kde není nic svaté – na území lží a korupce, kde věřit komukoliv může znamenat smrt a každý krok může být poslední. Strhující příběh tentokrát zavede čtenáře ze známého prostředí Bostonu na exotickou Floridu. Dokážou Angela a Kenzie proniknout skrz spletitou síť lží obklopující svět těch opravdu bohatých a mocných? A jsou vůbec na takové odhalení připraveni? V sázce je tentokrát mnohem víc než jen vyřešení záhadného případu… Dennis Lehane proniká v každém ze svých románů hlouběji do podstaty zla: od zkorumpovaných politiků, pedofilů, sériových vrahů, otců tyranů, černošských gangů až po vůdce sekt a psychopaty. Zároveň se v nich naplno projevuje autorův svébytný styl, ve kterém se drsná škola spojuje s osobní existencionální výpovědí. Lehane se noří do prostředí městských gangů, rasových bojů, politiky a ušmudlaných lidských osudů – aniž by se v těchto motivech utopil a přestal psát strhující thrillery. Jeho knihám lze propadnout velmi snadno. Za čtivým stylem, napínavým dějem a kousanci cynického humoru se totiž skrývá ošklivá pravda o světě kolem nás, která vnímavému čtenáři nedá usnout.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Epocha (ČR)Originální název:
Sacred, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nic není svaté. Přihlašte se a napište ho.
Dávám za pět, protože ve svém žánru je to výborné počtení. Dennis Lehane je prostě sázka na jistotu. Příběh mě bavil, rychle odsýpal (Patrick je fajn vypravěč :)), hrdinové, kteří mají být sympatičtí, jsou sympatičtí, ti, kteří mají být děsiví, jsou děsiví. Ze série Patricka a Angely jsem četla zatím jen Sbohem, baby, které má sice propracovanější příběh a celkově silnější a zároveň drásavější vyznění, ale na tuhle knížku si rozhodně nestěžuji. Těším se na další díl.
„Žádná lidská vlastnost nezasluhuje být ceněna výš než čest. (Nic není svaté)“
Ocenění knihy (1)
1998 -
Nero Award
Kniha Nic není svaté v seznamech
2009 | Prokletý ostrov |
2004 | Tajemná řeka |
2016 | Pod rouškou noci |
2023 | Sbohem, baby |
2012 | Černá nenávist |
Přisednete do "auta číslo 3 " k již dobře známé posádce.Pár dní vás povozí vysokou rychlostí bez zbytečného přibržďování a poté co dojedete do cíla a vystoupíte, máte obrovské nutkání svézt se v "čísle 4".