Pečeme chleba a pečivo přehled
Jana Rosa De Pauli
Snad každý zná ten slastný pocit, když se zakousne do čerstvého chleba nebo rohlíku či vánočky. Chlebu se odnepaměti říká Boží dar a je jednou z nejdůležitějších potravin po celém světě. Jedí ho všichni bez rozdílu majetku či povolání. Je jedním z nejčastějších motivů v lidové slovesnosti, písních a úslovích. Pro nás Slovany býval dokonce nedílnou součástí vítacího obřadu. Chléb má spoustu podob podle toho, z jakých surovin se připravuje, byť základem je vždy mouka a voda. V našich krajích je nejobvyklejší a nejoblíbenější chléb kvašený, tj. takový, kdy se do těsta přidávají kvasnice čili droždí anebo kvásek, který způsobí kynutí čili nakypření. A výsledkem je zlatohnědý nadýchnutý bochník, šťavnatý chléb s křupavou kůrkou. Mňam, co říkáte? A kromě chleba existuje spousta dalších pekárenských dobrot, jako rohlíky či housky v různých podobách. Anebo nepřeberný sortiment sladkého pečiva, jež se konzumuje stále nebo u příležitosti významných událostí – vánočky, mazance, koláče všech druhů, bábovky, štrúdly, koblihy nebo velikonoční beránek... Mnohé z těchto dobrot se dostanou koupit v obchodech, ale není nad to vytvořit si je doma, podle vlastního gusta. Jak na to, jak připravit těsto a upéct kteroukoliv dobrotu z mouky, na kterou si vzpomenete či dostanete chuť, to poradí tato příručka.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pečeme chleba a pečivo. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (2)
Naučila jsem se podle ní dělat výborný omládek, po kterém mi těsto kyne jedna radost :)))
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Pečeme chleba a pečivo v seznamech
v Přečtených | 4x |
v Knihotéce | 1x |
v Chci si koupit | 3x |
Motto . pekařství je řemeslem z nejkrásnějších.
Neexistuje země, kde by se chléb nepekl.
Neexistuje domov, kde by chléb nevoněl.
Neexistuje člověk, jemuž by se chléb přejedl.
V knize najdeme rady a recepty na pečení chleba, různého pečiva ,ale i moučníků. Paní Jana je vyučenou pekařkou a zároveň učitelkou pekařského řemesla v Brně , v knize nás zasvěcuje do tohoto řemesla. Mám knihu již dlouho a ráda podle ní peču.