Peklo na východě přehled
Laurence Rees
Kniha Peklo na Východě vyšla jako doprovodná publikace ke stejnojmennému dokumentárnímu seriálu stanice BBC a zabývá se počátky a průběhem druhé světové války v Asii - zejména nepochopitelnou krutostí, s jakou Japonci přistupovali ke svým nepřátelům: zajatým západním civilistům, Číňanům na okupovaných územích a k válečným zajatcům. Na základě osobních výpovědí pamětníků a objevů v archivech vznikl pozoruhodný obraz excesů války v Asii, ať už jde o vraždění čínských civilistů, znásilňování a nucenou prostituci asijských žen, lékařské pokusy na zdravých Číňanech či nelidské podmínky v zajateckých táborech. Autor se snaží dopátrat kořenů, z nichž tyto krutosti vycházely, a nezapomíná ani na válečné hrůzy, jichž se dopouštěli Spojenci - bombardování Tokia zápalnými bombami, které si vyžádalo velké oběti na životech, ale také individuální dobíjení japonských vojáků a mrzačení jejich mrtvol.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: 2011 , Universum (ČR)Originální název:
Horror in the East, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Peklo na východě. Přihlašte se a napište ho.
Od té chvíle, co jsem od pana Reese přečetla Osvětim, jsem nedočkavě čekala, až se v knihovně uvolní některá z jeho dalších publikací. K mé smůle jsem ale tentokrát zřejmě natrefila na jednu z těch méně povedených. Počítala jsem s podrobnějším popisem událostí, širším historickým záběrem a s větší snahou dostat se pod samotný povrch Japonské otázky. Nicméně i přesto si opět cením autorovi pečlivé práce.
Zajímavá publikace o účasti Japonců ve druhé světové válce podává vysvětlení, proč se Japonci chovali za této války tak otřesně. Oceňuji i informace o přístupu Američanů k japonskému nepříteli. V závěru autor píše o konformním chování, které je podle něj vlastní většině lidí bez ohledu na jejich národní a státní příslušnost. S tímto názorem se ztotožňuji.
Kniha Peklo na východě v seznamech
Čína Asie válečné zločiny bombardování válka v Tichomoří válka s Japonskem zfilmováno – TV seriál
2005 | Osvětim: Nacisté a konečné řešení |
2009 | Za zavřenými dveřmi |
2013 | Temné charisma Adolfa Hitlera |
2008 | Nacisté: Dějiny varují |
2011 | Peklo na východě |
Kniha zjednodušená do podoby MEME by mohla vyzerať takto:
Prvý obrázok - Nacistickí vojaci páchajú zverstvá v Európe.
Druhý obrázok - Sovieti im v tom statočne konkurujú.
Tretí obrázok - Japonský vojak: „Hold my beer!“.
Autor sa zaoberá príčinami vzniku japonskej krutosti a prekvapuje záverom, že Japonci takí neboli odjakživa a napr. ešte v 1. svetovej vojne sa správali k zajatcom veľmi prívetivo. Od vydania originálu prešlo viac ako 20 rokov a ako to tak býva, pravdepodobne sa už našiel nejaký historik alebo novinár, ktorý by tento Reesov pohľad vyvrátil a do pléna hodil svoju vlastnú teóriu. Musím však uznať, že Rees dokázal na tých 140 stranách argumentovať veľmi presvedčivo a vyskladal motívy konania vojakov do logického celku. Navyše výborne zapracoval často mrazivé výpovede od priamych svedkov, či už z radov preživších obetí alebo samotných japonských vojnových zločincov.
Vojnová história Japonska ma veľmi zaujala a určite si ešte na túto tému niečo prečítam. Nechcem tu za každú cenu používať anglikanizmy, nič si tým nedokazujem, len neviem nájsť slovenský ekvivalent, ktorý by japonskú vojnovú stratégiu počas 2. sv. vojny vystihoval lepšie ako fráza: Play stupid games, win stupid prizes.
9/10