Peloponnéská válka přehled

Peloponnéská válka
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447515/bmid_peloponneska-valka-rIf-447515.jpg 4 15 15

Jako peloponnéská válka se označují dva konflikty, které proběhly v letech 457 až 445 a 431 až 404 př. Kr. Došlo k nim ještě v průběhu války Řeků s Peršany a příčinou, alespoň tak to antičtí autoři tvrdili, byla rozpínavost Athén, nejmocnějšího řeckého městského státu. Obě strany, Athénský spolek a Spartou vedený Peloponnéský spolek, strhly do bratrovražedného zápolení nejen celé Řecko, ale i Sicílii. Se střídavými úspěchy měřily síly v desítkách bitev na souši i na moři, až byli Athéňané pokořeni jak Lakedaimónci, tak sebou samými. Průběh konfliktu i jeho vyústění, které skončilo ovládnutím Řecka Filippem II. a Alexandrem Makedonským, je vzdálený, v nejednom směru se ale podobá velmocenskému soupeření po 2. světové válce…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Peloponnéská válka. Přihlašte se a napište ho.

Sudeda
22.08.2024 4 z 5

Na můj vkus, až moc podrobný popis Peloponnénské války, ale jak už z popisu vyplývá, nic jiného ani čekat nejde. Pro zkušenější znalce této části historie bude určitě tato kniha důležitým materiálem. Je zde bezpočet jmen a situací, tudíž je těžké udržet některé informace po přečtení. Samozřejmě je tohle můj subjektivní názor. Kvalita Kovaříka je bezesporu skvělá.

Hor89
27.02.2023 4 z 5

Peloponnéská válka volně navazuje na knihu Válka Řeků s Peršany z roku 2011. Kniha je napsána přehledně, čtivě a velmi podrobně. Ale několik kapitol bylo (prakticky bez úpravy) převzato z Války Řeků s Peršany, překlepů a chybek bylo celkem dost a Alkibiada autor hodnotil zbyčně přísně. Knihu je možné číst i bez znalosti přechozího dílu.

Radesan
11.08.2021 5 z 5

Pro člověka, co má rád období antiky jako hlavní předmět zájmu z historie velkých civilizací je to rozhodně zajímavé čtení. Líbily se mi určité detaily, které pro mne osobně mnohokrát dokreslily pár prázdných míst v tomto období a to hlavně o povaze konfliktu jako takového. Skvělá práce a rozhodně doporučuji!!!

Knižní novinky (29. týden)

12.07.2020

Kniha Peloponnéská válka v seznamech