Pěna dní / Červená tráva přehled
Boris Vian
Pěna dní (1947) – příběh mladé dvojice Colina a Chloe, o klasické čisté lásce, která nekončí dobře. Červená tráva (1950) – osudy vynálezce „stroje času“ Wolfa a jeho ženy Lil evokují obecně lidský, tragický pocit životního zklamání a osamění v moderní přetechnizované společnosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1985 , OdeonOriginální název:
ĽHerbe rouge / ĽÉcume des jours
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pěna dní / Červená tráva. Přihlašte se a napište ho.
Zvláštní. Těžko zařaditelné.
Pěna dní začíná ve velice odlehčeném tónu a s trochu na sílu tlačeným non-sensem. Až do svatební cesty jsem si říkal: "Co to jako má být? Alenka pro dospělé?" A pak je atmosféra najednou temnější a temnější a příběh čím dál konzistentnější. A i ty sci-fi prvky jsou najednou skvělými metaforami. 4*
Červená tráva už mi tolik nesedla. Sice tu jsou pasáže jako z Larsenova Kamene mudrců, kafkovská, trochu snová atmosféra, ale přesto se mě to prostě nijak nedotýkalo. 3*
Kniha Pěna dní / Červená tráva v seznamech
v Mé knihovně | 75x |
francouzská literaturaAutorovy další knížky
1994 | Pěna dní |
2005 | Naplivu na vaše hroby |
2009 | Srdcerváč |
1994 | Podzim v Pekingu |
2000 | Červená tráva |
Nádherné setkání s Pěnou dní, kterou jsem před padesáti lety vůbec nepochopil a považoval za nesmyslnou. Ona sice nesmyslná opravdu je - a to hodně - avšak právě proto mně nyní připadá tak úžasná. A Červená tráva má také své kouzlo.