Perspektivy přehled

Perspektivy
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529966/bmid_perspektivy-65a064d69bd28.jpg 4 35 35

Florencie, 16. století. Malíř Jacopo da Pontormo je zavražděn pod freskami, na nichž pracoval dlouhých jedenáct let. Na místě činu je nalezeno též obscénní zobrazení Marie Medicejské, dcery florentského vévody Cosima I. Vyšetřováním události je pověřen samotný Giorgio Vasari, vévodova pravá ruka, malíř, architekt a historik umění. Kdo vraždil a kdo je autorem oné karikatury? Jaký je motiv vraždy a kdo se dopustil zločinu urážky majestátu? Laurent Binet napsal barvitý a košatý příběh, v němž umělci bojují za svobodu svého projevu, šlechtična prchá z paláce, jeptišky revoltují a detektiv je oklamán, příběh plný lstí, spiknutí, násilí, humoru i lásky. Epistolární forma románu dodává detektivnímu pátrání hodinářskou přesnost a zároveň dovoluje nahlédnout do dění pokaždé z poněkud jiné perspektivy – stejně, jako to činí malíři.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Argo

Perspective(s), 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Perspektivy. Přihlašte se a napište ho.

sidonka
29.12.2024 3 z 5

Zajímavě napsáno, že začátku jsem se v těch postavách ztrácela, ale pak si to sedlo, prekvapovala mě občas rychlost doručení dopisů

los
26.12.2024 4 z 5

jako u všech Binetových románů (osobně mám nejraděj jeho prvotinu) ani v Perspektivách nejde o to, kdo je vrah a jak je vypátrán, nýbrž o způsob, jak je román napsaný, tzn. Binetovo mistrovství tkví v inovaci formy, nikoli obsahu

co tím myslím?
zaprvé: epistolární román je prastará literární forma a detektivka zase tradiční žánr s charakteristickými prvky vyprávění (dedukce, hádanka, tajemství, napětí atd.) - Binet oba dokázal originálně propojit (kolik znáte epistolárních detektivek?)
zadruhé: čtenář zklamaný příběhem by se měl spíš ptát, proč Binet inovuje způsob jeho vyprávění? co tím chce v dnešní době sdělit? myslím, že čtenáři napovídá už názvem románu: perspektivy = ve významu "hlediska, stanoviska" chce možná upozornit na současnou relativizaci pojmů jako třeba pravda (subjektu, komunity, většiny...) a její falzifikace; ve významu "výhledy" (do minulosti, do budoucnosti) klade např. otázku, jestli se dokážeme poučit svými dřívějšími omyly a příště se jim vyhnout; ve významu "pohled do dálky se zdánlivým sbíháním rovnoběžných čar a s postupným zmenšováním vzdálenějších předmětů" může apelovat na naši lidskou paměť a zapomínání nebo popírání skutečnosti atd. atd.

Perspektivy mohu jen doporučit, výborný a propracovaný román

petrarka72
02.12.2024 4.5 z 5

Fascinující čtení a pro mne nejzábavnější Binetův román vůbec. A nejproměnlivější - perspektiva tady skutečně dělá divy, žánr se mění s každým dalším dopisem, listy skládají příběhy lidí, kteří ve výsledku působí trochu jako typy z commedie dell'arte... a o vraždu jde vlastně až v poslední řadě. Návrat nutný. Několikerý, tipuji.

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024

Kniha Perspektivy v seznamech