Pět jazyků omluvy přehled
Gary Chapman , Jennifer Thomas
Omluva je jedna z nejtěžších věcí v mezilidských vztazích. Má ale velkou moc. Může zachránit situaci, vztah, manželství nebo pověst. A naopak. Tam, kde někdo omluvu právem očekával, ale nedočkal se, může dojít ke zbytečnému odcizení a ochladnutí vztahů. Co když ale druhý omluvu nepřijme? Jak se máme správně omluvit? A co když omluva pro každého z nás znamená něco jiného? Odpovědi najdete právě v této knize. Kniha Pět jazyků omluvy vám pomůže překonat mnohá nedorozumění ve vztazích i komunikaci a třeba i napravit to, co se už zdálo úplně ztracené.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2023 , Návrat domůOriginální název:
The Five Languages of Apology, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět jazyků omluvy. Přihlašte se a napište ho.
Jelikož jsem četla knihu Pět jazyku lásky, y které jsem dosud nadšena, tak jsem si moc těšila na tuto knihu. Ovšem některé pasáže mi přišly trochu mimo. Ale to podstatné jsem zachytila, i když mi přišla kniha Pět jazyku lásky psaná lepším a srozumitelnějším stylem.
Knihu jsem měl rozečtenou několik měsíců, nebylo to knihou, nicméně asi se to projeví na recenzi. Myslím si, že pět jazyků omluvy patří k důležitým knihám jako pět jazyků lásky. Možná vše vysvětluje podtitul: Omluvit se - je dobré, správně se omluvit - je lepší... Stejně jako u jakzyků lásky nejedná se o nějaký exaktní pravidla. Jsme lidé různí, různě reagujeme v různých situacích, umíme a rozumíme více jazykům. Nicméně je dobré si uvědomit, že jiné lidé mohou omluvě víc věřit a akceptovat, když bude v jejich preferovaném jazyku. Jaké to jsou? Vyjádření lítosti, přijetí zodpovědnosti, náprava škody, upřímné pokání, prosba o odpuštění. Jazyky se vám mohou hodit v obchodním styku, v rodině, v partnerském životě i sami sebe. Dozvíte se proč se omlouvat víc než je zvykem. Jak poskládat omluvu, aby byla pokud možno ve všech jazycích, ale i jak se postavit k omluvě, jak odpouštět. A ano, někdy má smysl se omlouvat, i když naše jednání byla jen reakce, navíc nižšího stupně na výrazně horší prohřešek protistrany. Někdy to může trvat pár let, ale částečně to neděláte pro druhou stranu, ale pro vás. Na druhou stranu omluva nemá být něco samozřejmého, natož formálního nebo opakovaného. Lépe a víc vám řekne kniha.
PS: Kniha je psána věřícím, což může někoho odrazovat, ale můžete si to překládat na jinou víru, víru ve vědu, ve stát apod.
Kniha Pět jazyků omluvy v seznamech
Užitečné pojednání o tom, jaká slova volíme a jaká bychom měli volit. Kniha byla krátká, praktická a plná životních příběhů a příkladů. V mnoha příbězích jsem se našla.